skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Tett bombing sør og vest for Bagdad

Bombene falt tett både vest og sør for Bagdad i dag, der Saddam Husseins republikanergarde antas å ha lagt opp forsvaret mot de USA-ledede angrepsstyrkene.

Publisert 29.03.2003 18:56.
Dødstallet etter et angrep på et marked fredag er
kommet opp i 62, sier en sykehuslege. Reuters korrespondent Nadim Ladki sa at eksplosjoner ble hørt i ett sett lørdag ettermiddag.

- Det stopper simpelthen ikke, sa Ladki. Målet for bombene lå i de sørlige og vestlige utkantene av millionbyen, der Saddam Husseins republikanergarde antas å ha lagt opp forsvaret mot de USA-ledede angrepsstyrkene. Ladki mener at angrepet er det hardeste mot de ytre forsvarslinjene av Bagdad siden krigen begynte.

Den siste runden med luftangrep startet fredag kveld. I dag fortsatte angrepene, med kraftige eksplosjoner både i sentrum og i utkantene av byen. Angrepene fortsatte utover ettermiddagen.

Dødstall

Iraks informasjonsminister Mohammed Said al-Sahhaf sa på en pressekonferanse i Bagdad lørdag ettermiddag at 68 irakere hadde mistet livet i løpet av det siste døgnet, og at 107 var såret.

Fredag kveld ble mange drept da raketter traff et marked i
Al-Shula- området i Bagdad, og lørdag sa en lege på Al
Noor-sykehuset i Bagdad at tallet på drepte var steget til 62, mens 49 andre ble såret i dette angrepet. Tidligere meldte sykehuskilder i Bagdad at minst 30 ble drept.

Gransker

I den amerikanske angrepsstyrkens sentralkommando i Qatar sa generalmajor Victor Renuart at hendelsen blir etterforsket.

- Det er en tragedie når sivile blir drept. Vi ser på mål som kan ha forårsaket noe sånt som dette, sa han.
Også onsdag ble mange sivile drept i et angrep som rammet et boligområde. Heller ikke dette angrepet vil invasjonsstyrken uten videre ta ansvaret for.

Fra Qatar blir det sagt at det kan ha vært en
irakisk rakett som kom på avveie, eller at det irakiske regimet med vilje angrep området. - Granskingen av onsdagens hendelse er snart klar, sa Renuart.

Bombet info-departementet

Blant bombemålene natt til lørdag var det irakiske informasjonsdepartementet, som ble truffet av en amerikansk krysserrakett.

Lørdag morgen var området rundt bygningen fullt av knust glass, opplyste journalister. En rakett så ut til å ha ødelagt taket på den 11 etasjer høye bygningen, og antenner og satellittutstyr var ødelagt. Noen journalister sender fortsatt stoff og bilder fra toppen av denne bygningen. De fleste sluttet likevel å bruke pressesenteret i første etasje da krigen begynte 20. mars. En sidebygning der flere medieselskaper har kontorer, ble også skadet.

Unnslapp

Til AFP sier en ansatt i informasjonsdepartementet at flere journalister jobbet i huset seint fredag kveld like før angrepet. Ingen mennesker skal ha blitt såret. En palestinsk journalist
sier han forlot bygningen bare minutter før eksplosjonene.

- Jeg hadde filmet massakren i Al-Shula-området seint på
kvelden, så jeg gikk opp på taket for å sende bildene, sier
Khaled al-Ramahi.

I Qatar bekreftet den amerikanske sentralkommandoen at departementet ble angrepet med Tomahawk-raketter, men at skadeomfanget foreløpig er uklart.

Iraks kommunikasjonssystemer blir forsøkt satt ut av spill for å hindre Saddam Hussein i å holde kontakten med sine militære ledere. Angrepene natt til lørdag stanset verken irakiske TV-sendinger eller satellittsendingene fra Bagdad.

(NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no