skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Opplysninger mot opphold

En lov som nylig ble enstemmig vedtatt av det amerikanske Senatet, tilbyr irakiske vitenskapsmenn som har kunnskap om Iraks masseødeleggelsesprogrammer, permanent opphold i USA.

Publisert 27.03.2003 13:16.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Loven, "Iraqi Scientists Immigration Act of 2003", som ble vedtatt 20.mars, dagen etter at USA angrep Irak, tilbyr de irakiske vitenskapsmennene oppholdstillatelse i USA hvis de vil dele eller allerede har delt sin informasjon om de irakiske masseødeleggelsesprogrammene med amerikanske myndigheter. Det skriver tidsskriftet The Scientist i sitt siste nummer.

Gjelder 500

Ifølge loven kan opptil 500 vitenskapsmenn som har arbeidet med å utvikle biologiske, kjemiske eller kjernefysiske programmer, få oppholdstillatelse. Tillatelsen gjelder også deres familier, og vil bli gitt på individuell basis og i samarbeid med blant annet CIA.


- Vi må ta et initiativ for å få mennesker som har mot til å gå imot Saddam Husseins masseødeleggelsesprogrammer til landet, sa Joseph Biden, som står bak lovforslaget, som ble lagt fram allerede i oktober 2002, og om igjen i januar i år.

- Vi har et stort land som kan ta imot disse menneskene, og et stort sikkerhetsapparat som kan gi dem beskyttelse, la han til.

Blix imot

I desember sa en talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer, at amerikanske myndigheter har et oppriktig ønske om å sikre velferden og gi vern til irakere som vil gi USA opplysninger som kan "sikre freden".

Lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, skal derimot ha vært imot å tilby irakiske vitenskapsmenn oppholdstillatelse mot opplysninger.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no