skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Flyr inn styrker

I natt tok rundt tusen amerikanske fallskjermjegere kontroll over en militær flyplass i Nord-Irak, og følge øyenvitner har opptil 40 fly nå landet på en annen flyplass i nærheten.

Publisert 27.03.2003 09:06. Oppdatert 27.03.2003 12:15.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Tone Staude

Ifølge observatører vil de amerikansk-ledede styrkene trolig prøve å hindre at Tyrkia sender egne tropper til den selstyrte, kurdiske delen av Nord-Irak.

Fallskjermsoldatene som landet i natt, tilhører den amerikanske hærens 173. brigade, og inntok ved midnatt onsdag flyplassen Bashur om lag 75 kilometer nordøst for byen Arbil i Nord-Irak.

Nordfronten

Dette er innledningen til operasjonene på nordfronten, sa en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters i går kveld. Han tilføyde at flyplassen ligger i et kurdiskkontrollert område i de nordlige delene av Irak. En annen talsmann i Washington sa i dag at USA lenge har hatt flere hundre mann fra sine spesialstyrker på plass i det nordlige Irak. Disse soldatene opererer imidlertid i små grupper, og gjennomfører ikke større angrep, sa han.

Sikre oljefelt

Spesialstyrkene skal blant annet ha samarbeidet med vennligsinnede kurdiske grupper. Amerikanerne ønsker å forhindre at disse gruppene starter et større opprør som lett kan komme ut av kontroll. Samtidig vil USA sikre de viktige oljefeltene nær de nordirakiske byene Kirkuk og Mosul mot ødeleggelse. Fra tidlig på natten til sent på kvelden mandag rettet amerikanske fly harde angrep mot forsvarslinjene rundt Kirkuk og veinettet rundt byen.

Nektet

Den tyrkiske regjering har nektet å la amerikanerne bruke de østlige delene av Tyrkia som oppmarsjområde. Men den amerikanske forsvarssjefen Richard Myers har gjort det klart at Nord-Irak vil bli angrepet uansett. Analytikere tror ikke onsdagskveldens fallskjermlanding endrer det militære helhetsbildet.

Amerikanske fallskjermjegere kom i dag til Nord-Irak, og kan på lengre sikt forberede en ny front i krigen (Reuters)Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no