skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Blair fornøyd så langt

Statsminister Tony Blair sa på en pressekonferanse i London i ettermiddag at de britiske og amerikanske styrkene allerede har oppnådd mye i løpet av de seks dagene krigen har vart.

Publisert 25.03.2003 13:37. Oppdatert 25.03.2003 22:32.
Av Knut Fougner

Storbritannias statsminister Tony Blair mener at de britisk-amerikanske styrkene har oppnådd mye på de seks dagene krigen har vart. Foto: Reuters/Toby Melville
- Den forrige Gulf-krigen i 1991 ble innledet med et fem uker langt bombardement mot Irak før bakkestyrkene gikk inn i landet. Men allerede nå dekker vi et dobbelt så stort landområde som vi gjorde den gang, sa Blair blant annet.

Blair påpekte også at verdenssamfunnet skal gjøre alt for å hjelpe innbyggerne i Irak når krigen er over. Han lovte det irakiske folket at de ikke skal bli sviktet denne gangen slik det skjedde etter krigen i 1991.

Drar til Washington

I morgen reiser Blair til Washington for å drøfte krigen med George W. Bush. Han sa at de britisk-amerikanske styrkene fremdeles møter motstand, men at den blir effektivt nedkjempet.

- Og det er ikke rart at den irakiske hæren gjør motstand, mente Blair.

- Forrige gang trodde de også at Saddam ville bli fjernet, men de ble sviktet. Men denne gangen skal vi ikke svikte, sa han.

Den britiske statsministeren sa nok en gang at han er helt sikker på at de britisk-amerikanske styrkene vil vinne krigen, men det vil ta tid. Men Saddam og hans regime vil forsvinne, la han til.

En amerikansk soldat hjelper en såret irakisk soldat etter slaget om Umm Qasr i Sør-Irak.

Den humanitære delen

Statsminister Blair snakket også om den humanitære delen av krigen, som han sa er hovedårsaken til å rykke inn i Irak.

- Men det er allerede krise i Irak. Det er ikke noe som har oppstått nå, fordi vi har rykket inn, sa han.

- Om lag 16 millioner mennesker – 60 prosent av befolkningen – er pr. i dag helt avhengige av nødhjelp for å overleve. Mange dør av underernæring og diaré. Men ”olje-mot-mat” – programmet virker ikke, noe som er nok et eksempel på den kontrollen Saddams regime har over befolkningen i landet, sa han.

Blair sa at Storbritannia og USA vil støtte helt og holdent opp om FNs humanitære arbeid i landet. Han fortalte at det finnes store matlagre i Kuwait allerede, klare til å sendes til Irak så snart havna i Umm Qasr og området rundt er erklært trygg.

Videre er det i dag igangsatt bygging av en ny vannledning fra Kuwait til Sør-Irak, sa den britiske statsministeren.

Til USA

I morgen reiser Tony Blair til USA for å møte sin amerikanske partner president George W. Bush. Det eneste punktet på dagsordenen er det militære angrepet på Irak og gjenoppbyggingen som skal komme i etterkant.
Blair skal også møte FNs generalsekretær Kofi Annan.

På spørsmål fra BBC om hva man vil gjøre for å unngå store sivile tap når styrkene rykker inn i Bagdad, svarte Blair at han ikke ville gi noen detaljerte opplysninger om dette, men at man naturligvis har planlagt for nettopp dette.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no