skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Slåss for vann i kryssilden

Flere barn dør av mangelen på rent vann i Basra enn av bomberegnet over Bagdad. En vanningeniør fra Røde Kors har nå fått krysse ildlinjene for å redde sivile liv sør i Irak.

Publisert 25.03.2003 13:17. Oppdatert 25.03.2003 22:33.
Av Bjørn Christian Jacobsen og Hallvard Notaker

Ingeniørens altoverskyggende oppgave er nå å få i gang et livsnødvendig vannrenseanlegg nord for Basra, der det befinner seg mellom to og tre millioner mennesker.

Det er fem dager siden Wafa al-Qaed-anlegget ble slått ut av kamper mellom irakiske og britisk-amerikanske styrker. Vannforsyningen til Basra er nede i 40 prosent av det nødvendige, og kvaliteten på vannet er dårlig.

- Barna dør i stort omfang veldig snart av alminnelig diaré, dersom ikke drikkevannsforsyningen blir av bedre kvalitet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Norges Røde Kors, til NRK.

- Situasjonen er utvilsomt mye, mye verre i Basra på grunn av bakkekrigen, enn den er til og med i Bagdad, som har vært utsatt for bare luftkrig til nå, sier Egeland.

Står fast

Den utkjøringsklare hjelpen til Basra har stått fast over grensen til Kuwait. De stridende partene gir ikke Røde Kors den nødvendige hjelpen til å komme seg trygt frem, ifølge Egeland.

- Vi må krysse ildlinja stadig vekk. Vi får ikke de avtaler med de stridenede parter som vi ønsker om fritt leide. Våre konvoier stanser opp, sier han.

Likevel finnes det lyspunkter. Vanningeniøren fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen har krysset frontlinjene flere ganger, og et medisinsk team fra det internasjonale Røde Kors er kommet inn i Basra med materiell hjelp til byens sykehus.

Gjennombrudd

Egeland omtaler disse hendelsene som gjennombrudd og tror en bedring av situasjonen kan være mulig.

- I dette øyeblikk reparerer våre folk vannrenseanlegget, og vi håper i løpet av det neste døgnet å ha fått mye mer av byen tilbake til normal vannføring, sier Egeland.

Dersom reparasjonene mislykkes, tar lenger tid eller anlegget igjen blir satt ut av funksjon på grunn av krigføringen, venter store lidelser for befolkningen i Basra.

- Jeg har selv vært i Basra, og jeg kjenner den dramatisk dårlige vannforsyningssituasjonen. Dette anlegget er helt avgjørende for å unngå de epidemier som vi regner med vil komme i Basra dersom vi ikke får vannforsyningene i gang, sier han.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no