skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Flere enn én Saddam?

Finnes det flere utgaver av Saddam Hussein? Eller er det snakk om samme mannen? Dette er ti-tusen, for ikke å si ti millioner, kroners spørsmålet for tiden.

Publisert 25.03.2003 06:38. Oppdatert 25.03.2003 06:42.
Av Knut Fougner

Saddam Hussein i ulike utgaver. Er det samme mannen? (Foto: Reuters)
Amerikansk etterretning klør seg i hodet hver gang et nytt bilde av den irakiske diktatoren dukker opp. Forsvarsminister Donald Rumsfeld er usikker, og mer eller mindre seriøse eksperter prøver å komme fram til en konklusjon.

Den kanskje mest ekstreme er den tyske patologen Dieter Buchmann, som på oppdrag fra den tyske tv-kanalen ZDF er kommet fram til at Saddam bruker minst tre dobbeltgjengere, og at originalen ikke har opptrådt offentlig siden 1998. Buchmann har studert og sammenlignet ansiktstrekk fra ulike fjernsynsopptak og over 450 bilder av mannen for å komme fram til dette resultatet.

- De anatomiske trekkene i ansiktene er forskjellige, sier Buchmann til ZDF
- Et av dem har et ganske stort midtparti, og avstanden fra det ene øret til det andre er mye lenger enn hos originalen. Hos en annen er området under munnen for lite, sier han.

Saddam Hussein skal ha gjennomgått en cellegiftkur mot kreft, og i den forbindelse mistet en del hår. Dette skal være årsaken til at han ikke har vist seg offentlig.

Like nok

Dobbeltgjengerne er uansett så like den virkelige Saddam at de høyst sannsynligvis har gjennomgått en eller flere plastiske operasjoner for å ligne Iraks president.

Antagelig den samme

Men det er ikke alle som er like sikre som patologen Dieter Buchmann. Amerikansk etterretning var i tvil rett etter fjernsynstalen som Saddam holdt 20. mars, dagen etter det første luftangrepet mot Bagdad. For det første hadde han store, tykke briller på seg, noe som gjør det vanskeligere å identifisere personen. Bildene viste en mann i stor uro, noe som kanskje kan antyde at han er skadet. Men neppe noe mer.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld, som selv møtte den irakiske lederen på 80-tallet i forbindelse med krigen mot Iran, var usikker under pressebriefingen i Pentagon dagen etter angrepet.
- TV-talen beviser ikke at han lever. Det var ingen referanser i talen til nattens angrep, og vi vet ikke om dette var et opptak, sa Rumsfeld.

Stemmen avslører

CIA har utvetydig slått fast at mannen som holdt fjernsynstalen etter angrepene og oppfordret til hellig krig mot fienden er den virkelige Saddam Hussein. Dette kan de si etter å ha analysert stemmen hans, noe som i følge de amerikanske ekspertene nesten kan sammenlignes med en DNA-test.

Irakere flest – som også kjenner til at den folkesky lederen har en eller flere dobbeltgjengere – er aldri i tvil om når Saddam selv opptrer, og når det er en ”stand in”. Og de er sikre på at det var den ekte lederen de så tale på fjernsyn. Mange anser det som helt utenkelig at den irakiske ledelsen ville la en falsk Saddam tale til folket i så alvorlige tider som dette.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no