skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Åsne Seierstad: Det de frykter mest

Folk i Bagdad vet lite om krigen, men de vet at amerikanerne ikke gir seg før Bagdad faller. - Det er det de frykter aller mest, forteller Åsne Seierstad.

Publisert 24.03.2003 10:41. Oppdatert 24.03.2003 17:01.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Mona Myklebust og Hallvard Notaker

Da NRK snakket med Åsne Seierstad mandag morgen, tok den irakiske hovedstaden fatt på sin femte dag med bombing. Selv om folk er redde, går livet nesten merkelig normalt, forteller hun.

- Det virker som denne byen våkner mer og mer til liv hver dag. Utenfor her jeg står er det bilkøer, folk går rolig rundt, det virker som folk har vent seg til krigen og bombene, sier Seierstad.

I BAGDAD: - Her er bilkøer, og folk går rolig rundt, forteller Åsne Seierstad (Foto: NRK).
Det betyr ikke at innbyggerne i Bagdad ikke er redde.

- Stort sett er folk lite informert, men de vet at amerikanerne ikke kommer til å gi seg med bombekampanjen, men at de vil fortsette til de har tatt Bagdad. Det er klart at det er det de frykter aller mest - og i neste rekke borgerkrig, forteller Seierstad.

Tvillinger

Hun har flere ganger de siste dagene vært ute i byen og snakket med folk. Søndag besøkte hun et irakisk hjem.

- Vanlige folk bare venter på at dette skal gå over og gjemmer seg i husene sine. Jeg var hos en familie i går, de hadde tvillinger på 18 måneder som ikke merket noe til bombene. Foreldrene sa at de hentet sitt mot hos disse barna, sier Seierstad.

Mens vestlige TV-kanaler viser direkte-bilder fra Irak hele døgnet og pøser ut mer eller mindre bekreftet informasjon, er det vanskelig for irakerne å få vite hvordan krigen går og hvor nær Bagdad de USA-ledede styrkene står.

- Du må huske på at radio, TV og aviser er sterkt sensurert. Dette er opplysninger som ikke kommer frem i irakiske medier. Der er det mest propaganda og kommunikeer om mot og styrke fra presidenten.

- Det kommer ingen detaljer om krigen, annet enn om disse krigsfangene og drepte soldatene som ble vist frem igjen og igjen i går, sier Seierstad.

Vannet renner

Om bombingen har skapt frykt og får mange til å bli hjemme, er det så langt få tegn på matmangel i den irakiske hovedstaden.

- Her finnes alt. Det er fremdeles store lagre. Hoveddelen av befolkningen er avhengige av rasjoner fra myndighetene. Folk her fikk rasjoner for opptil seks måneder. De har mel, bønner, sukker, såpe og andre basisvarer, forteller hun.

Og mens drønnene fra bombene fortsetter å minne Bagdad om krigen, forteller Åsne Seierstad at det ennå er vann i kranene og strøm i kontaktene.

- Det virker som sivile områder er blitt spart i natt, sier hun.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no