skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Røyken stiger opp mot nattehimmelen etter at et av presidentpalassene i Bagdad ble bombet i kveld. (Foto:Goran Tomasevic/Reuters)
Røyken stiger opp mot nattehimmelen etter at et av presidentpalassene i Bagdad ble bombet i kveld. (Foto:Goran Tomasevic/Reuters)

Nye angrep mot Bagdad i kveld

Det blir meldt om nye bombeangrep og kraftig antiluftskyts i Bagdad i kveld. Byen ble igjen rystet av eksplosjoner, og et av Saddam Husseins palasser skal være truffet.

Publisert 23.03.2003 13:28. Oppdatert 23.03.2003 23:47.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
En del av palasset ble truffet av bomber sluppet fra et fly i lav høyde, ifølge en korrespondent for nyhetsbyrået AFP.

Kveldens bomberaid er trolig det kraftigste siden de såkalte sjokk og frykt-angrepene startet fredag.

Den irakiske hovedstaden har blitt bombet i hele dag. Etter at flyalarmen gikk tidligere i dag, ble det hørt minst ti eksplosjoner i utkanten av byen.

Etter mørkets frembrudd i kveld, ble det hørt en serie med nye eksplosjoner.

En Reuters-journalist forteller at eksplosjonene i ettermiddag kunne høres vestfra i byen. Han hørte da verken luftvernsirener eller antiluftskyts.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble det imidlertid brukt luftvernvåpen en kort tid i forbindelse med ettermiddagens angrep.

Universitet truffet

Et av den arabiske verdens eldste universiteter som fortsatt er i bruk, skal ha blitt rammet under et av bombeangrepene.

Mustansiriya-universitetet er stengt under krigen, som andre utdanningsinstitusjoner i den irakiske hovedstaden.

Tre forbipasserende ble likevel skadd da en bombe laget et ti meter langt og tre meter dypt krater like utenfor en av inngangene til universitetet, ifølge en av Reuters' korrespondenter.

- Hvorfor angrep de her? Universitetet har ingenting å gjøre med militær aktivitet, sier Shafiq Abbas, som bor i nabolaget. Mustansiriya-universitetet ble bygget og tatt i bruk på 1300-tallet.

Bombefly

Amerikanske B-52 bombefly tok i formiddag av fra en base i det sørvestlige England, trolig på vei mot Irak. B-52 flyene har de to siste døgnene deltatt i bombingen av Irak. De bruker seks timer på å fly til regionen.

Samtidig fortsetter den intense propagandakrigen både fra irakisk og amerikansk-britisk hold. Den irakiske visepresidenten Taha Yassin Ramadan, som er i Souq al-Shuyukh, sier at Irak om kort tid vil vise frem krigsfanger på fjernsyn. Britiske kilder benekter på sin side at irakerne har tatt krigsfanger, men muligheten for at det har skjedd er siden bekreftet fra amerikanerne.

Al-Shuyukh ligger sørøst for byen Nassiriya, der amerikanske soldater skal ha møtt sterk motstand.

Fornøyd

- Militæroperasjonen går helt utmerket, og situasjonen er behagelig for Irak, la Ramadan til.

Uttalelsen står i skarp kontrast til den versjonen amerikanerne gir.

- Den amerikanskledede invasjonen av Irak gjør raskere fremskritt enn ventet. Vi gjør svært, svært raske fremskritt, sa den amerikanske generalmajoren Daniel Leaf på en pressekonferanse i Kuwait i formiddag.

Ifølge anonyme britiske forsvarskilder i London starter bakkeoffensiven mot Bagdad i morgen kveld eller tirsdag. Offisielt avviser det britiske forsvarsdepartementet opplysningen, og sier at det er en ren spekulasjon.

De britisk-amerikanske styrkene vil forsøke å unngå å bli involvert i kamper i Iraks neste største by Basra.

- Ikke Basra

- Det viktigste er ikke å ta Basra, men å komme gjennom og gå mot nord. Vi ønsker ikke kamper i Basra by, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters.

President Saddam Hussein framstod i dag på irakisk fjernsyn i samtaler med politiske og militære rådgivere. Han har tre ganger vist seg på fjernsyn etter at den britisk amerikanske offensiven startet med bombeangrep mot Bagdad torsdag.

Den første sendingen med Saddam Hussein regnes av eksperter for å være direktesendt. Det diskuteres om de andre innslagene er opptak eller direktesendinger.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no