skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
I Glasgows gater krevde skottene at de britiske troppene trekkes ut av Irak-krigen. Foto: Reuters/Jeff J Mitchell
I Glasgows gater krevde skottene at de britiske troppene trekkes ut av Irak-krigen. Foto: Reuters/Jeff J Mitchell

Massedemonstrasjoner mot krigen

Hundretusener av demonstranter strømmet i dag ut i gatene i Europa og USAs storbyer for å markere den tredje dagen med massiv krigsmotstand.

Publisert 22.03.2003 22:14.
Også en rekke andre byer verden over ble preget av store demonstrasjoner. Til sammen deltok over en million mennesker verden over.

I Spania marsjerte så mange som en kvart million demonstranter gjennom Madrid i protest mot krigen i Irak, og krevde statsminister Jose Maria Aznars avgang.

Også i andre større spanske byer talte dagens demonstrasjoner etter hvert flere hundre tusen mennesker.

Krevde Blairs avgang

I London var dagens antikrigsdemonstrasjoner de største siden krigen mot Irak ble innledet natt til torsdag. Demonstrasjonsledelsen hevdet at bortimot 250.000 personer deltok, mens politiet anslo tallet til over 60.000.

Demonstrantene krevde statsminister Tony Blairs avgang og ropte Bring våre gutter hjem.

I en rekke tyske byer demonstrerte mellom 100.000 og 150.000, blant dem 40.000 kurdere i Frankfurt som ville vise solidaritet med sine frender i Nord-Irak og Tyrkia.

I Paris viste om lag 80.000 mennesker sin avsky for krigen i Irak, i Lisboa 35.000, i Wien 25.000 og i Amsterdam 20.000.

Rekord

Et barn biter seg fast i sitt budskap. 25 000 demonsterte i Wien lørdag. Reuters/inz-Peter Bader
I Finlands hovedstad Helsingfors strømmet rundt 20.000 demonstranter ut i gatene. Det er ny rekord i moderne tid i Finland.

Også i Irland, som har tradisjon for å holde seg nøytralt, sluttet 20.000 mennesker seg til en protestmarsj i Dublin.

I Bangladesh marsjerte 6.000 mennesker i hovedstaden Dhaka i protest mot krigen.

Opposisjonspartiene benyttet også anledningen til å sette i gang en åtte timers generalstreik, mens utenriksminister Morshed Khan ba om en umiddelbar slutt på krigen.

For tredje dag på rad samlet demonstranter i Indonesia, verdens største muslimske land, Australia, New Zealand, Taiwan og Thailand seg rundt USAs ambassader, og kalte statslederne Bush, Blair og Australias John Howard for terrorister og krigsforbrytere.

USA

På Manhattan i New York demonsterte tusener mor krigen. Foto: Reuetrs/Shannon Stapleton
Noen timer senere startet demonstrasjonene i de fleste europeiske hovedstedene og en rekke andre byer, samt i Washington, New York og flere andre amerikanske storbyer.

Siden krigen tok til har også antikrigsdemonstrasjonene i USA tiltatt i styrke. Mange steder strømmet titusenvis av mennesker ut i gatene, og det var tilløp til kamper mellom demonstranter og politi.

Det største menneskemengder var samlet i New York. Demonstrasjonstoget fylt en halv mil av hovedgaten Broadway, fra 42. til 9. gate.

Arrangørene anslo at mellom 150.000 og 250.000 deltok, mens politiet foreløpig ikke har offentliggjort noen tall.

Demonstrantene sang Ikke blod for olje og bar plakater med slagord som Støtt våre soldater.

Bring dem hjem! og Et land kan ikke reddes med bomber. Jeg er rasende over at krigen har startet. Jeg betaler skatt og vil ikke at pengene skal gå til å drepe barn, sier Robert Lindgren, som er bosatt i Brooklyn.

Hevn, hevn!

I Egypts hovedstad Kairo samlet 20.000 demonstranter seg i gatene. Mange var studenter fra det islamske Al-Azhar universitetet i Kairo.

Studentene brente amerikanske, britiske og israelske flagg, og ba med høye rop Egypts president Hosni Mubarak om å komme Irak til unnsetning og gi militær hjelp.

Også tusenvis av mennesker i havnebyene Alexandria og Suez viste sin avsky for krigen.

I Bosnias hovedstad Sarajevo marsjerte 400 demonstranter til USAs ambassade, der de i stillhet markerte sin protest mot krigen med å brenne det amerikanske flagget.

I Gaza by demonstrerte om lag 10.000 mennesker, også her de fleste studenter, mot den amerikansk-britiske invasjonen av Irak. Hevn, hevn, Ezzedine al-Quassam brigader, ropte studentene som en oppfordring til Hamas' militære ving om å begå nye selvmordsaksjoner.

(NTB-Reuters-NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no