skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kamper om Basra og Umm Qasr

Amerikanske og irakiske soldater kjemper mot hverandre både i Basra og havnebyen Umm Qasr sør i Irak. Byen Nassiriya ved Eufrat skal ha falt.

Publisert 22.03.2003 10:43. Oppdatert 22.03.2003 15:38.
Kampene i Basra karakteriseres av en amerikanske offiser som en større trefning. Ifølge BBC mener USA at de i ettermiddag har kontroll over byen, men det er ikke offisielt bekreftet.

En britisk talsmann sa tidligere i dag at de USA-ledede styrkene var i forhandlinger om overgivelsen av Basra, men det ser ikke ut som om det har ført frem.

- Vi vil heller bruke forhandlinger enn militær muskelkraft for å nå målet, sa Al Lockwood, som er hovedtalsmann for de amerikanske og britiske styrkenes hovedkvarter i Qatar.

50 drept

Fjernsynskanalen al-Jazeera melder at rundt 50 mennesker er drept i bombingen av Basra i dag. Dødstallet er beregnet av TV-kanalens medarbeider som har tatt en runde til sykehusene i den beleirede byen.

Tidligere ble det meldt at en amerikansk kolonne var kommet under irakisk ild i ørkenen i Sør-Irak. Kolonnen stanset og returnerte ilden, ifølge CNN. CNNs korrespondent sa at styrkene hadde møtt et ukjent antall irakiske soldater, og at det ikke var noe som tydet på amerikanske tap.

Motstand i havnen

Selv om det i går ble meldt at havnebyen Umm Qasr hadde falt i amerikanernes hender, er det fortsatt kamper i det gamle havneområdet i byen.

Ifølge en amerikansk oberst, Thomas Waldhauser, er det noe motstand i den gamle havnen, selv om de fleste irakerne som stod i mot i formiddag enten "er eliminert eller har stukket av".

En talsmann for det amerikanske marinekorpset sier at amerikanske og britiske styrker har tatt mellom 400 og 450 irakere til fange i kampene rundt Umm Qasr og på Faw-halvøya.

Nassiriya har falt

Ifølge en talsmann for amerikanerne har koalisjonsstyrkene erobret byen Nassiriya i det sørlige Irak. Han sier også at styrkene har sikret en viktig bro over elven Eufrat, vest for byen.

Byen er det viktigste stedet for å krysse Eufrat. Nassiriya ligger 320 kilometer sørøst for hovedstaden Bagdad.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no