skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sterke reaksjoner

Russlands president Vladimir Putin sier de amerikanske angrepene på Irak ikke kan rettferdiggjøres. Han ber USA stoppe kamphandlingene.

Publisert 20.03.2003 08:47. Oppdatert 20.03.2003 13:46.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Tyskland og Russland leder an i den internasjonale kritikken mot USAs og Storbritannias angrep på Irak. Frankrikes president Jacques Chirac sier at den amerikansk-ledede krigen vil få alvorlige konsekvenser i framtiden.

- Vatikanet føler dyp smerte ved at krigen mot Irak har begynt, og beklager sterkt at forsøkene på å få til en fredelig løsning ble oppgitt, sier en talsmann for pave Johannes Paul II.

Muslimske protester

Protestene mot det amerikansk- ledede angrepet mot Irak spredde seg i de muslimske landene i morgentimene.

De asiatiske landene var først ute. Der hadde dagen såvidt begynt da rakettangrepene mot Bagdad fant sted, mens det var natt i Midtøsten og Tyrkia.

Et enslig bønnerop steg opp fra den kjempemessige, strålende opplyste moskeen midt i den sovende millionbyen Ankara rett før krigsmeldingen kom. Det forelå på morgenkvisten ingen offisielle kommentarer.

Nasjonalforsamlingen skal i dag behandle spørsmålet om å åpne tyrkisk luftrom for amerikanerne, mens et massivt flertall i Tyrkias muslimske befolkning er motstandere av krigen.

Truer amerikanerne

Muslimske grupper i Thailand og Malaysia kom også med sterke utfall mot det amerikanske angrepet. Filippinene er blant USAs asiatiske støttespillere, men vil møte høylytt motstand fra muslimske partier og organisasjoner. En talsmann for en av gruppene sier at "amerikanere aldri vil få leve i fred" etter dette.

Regjeringen i Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske land, møttes i morges for å drøfte Irak-krisen, melder nyhetsbyrået Reuters fra Jakarta. Indonesia er blant USAs allierte i Asia, men har hele tiden advart mot å angripe Irak.

Irans utenriksminister Kamal Kharazzi tror at krigen vil få uforutsette følger, og føre til at et stort antall mennesker mister livet. Iran og Irak var lenge erkefiender, som lå i krig med hverandre fra 1980 til 1988, og forholdet mellom de to landene er fortsatt spent.

Den europeiske splittelsen

Russland har sammen med Frankrike og Tyskland vært blant de sterkeste motstanderne av en amerikansk-britisk krig mot Irak.

Tysklands regjering sa seg i morges forferdet over USAs angrep på Irak, og landet tilbyr humanitær hjelp til det irakiske folket.

- Nå må alt gjøres for å avverge en humanitær katastrofe for Iraks sivilbefolkning, het det i en uttalese fra regjeringen i Berlin.

Kina krever stans

Kina krever at USA slutter å bruke makt mot Irak, og sier seg sterkt bekymret over situasjonen. Kina er fast medlem av FNs sikkerhetsråd, og har tidligere tatt skarp avstand fra et Irak-angrep uten fullmakt fra Sikkerhetsrådet.

Australia, Japan og Indonesia uttrykte derimot støtte til USAs og Storbritannias aksjon. Australias statsminister John Howard sa styrkene landet har sendt til Persiabukta, er i kamp sammen med britene og amerikanerne.

Howards japanske kollega Junichiro Koizumi sa at han støtter USAs opptreden, men at Japan ikke vil ta aktivt del i operasjonene mot Irak. - Når en farlig diktator har farlige våpen, svever vi alle i fare, sa Koizumi med klar adresse til Iraks president Saddam Hussein.

"Strider mot folkeretten"

Sveriges statsminister Göran Persson stilte seg kritisk til USAs opptreden, selv om han mener det er et terrorregime som nå er under angrep.

- Angrepet strider mot folkeretten, og ansvaret for avvæpning av Irak må tilbakeføres til FNs sikkerhetsråd, sa Persson.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no