skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Sheridan, Richard Brinsley

Richard Brinsley Sheridan (1751-1816) ble født i Dublin. Han hadde en far som var skuespiller, dramatisk talelærer og forfatter av en bok om veltalenhet. Hans mor skrev romaner og dramatikk.

Publisert 04.07.2002 09:50.
Selv giftet Sheridan seg i 1773 med skuespillerinnen Elizabeth Linley. For hennes skyld kom han før bryllupet opp i to dueller, og forholdet deres ga opphav til mye sladder. I 1776 kjøpte han seg inn som medeier i Drury Lane-teatret, og engasjerte seg i styret fram til teatret ble ødelagt av brann i 1809. Sheridan var altså omgitt av veltalenhet og dramatikk både i teori og praksis – ingen overraskelse at han skrev for scenen.

Debuterte med svigerfar

Hans komiske opera The Duenna (1775) ble en stor suksess da den kom, men mer på grunn av svigerfarens musikk enn Sheridans dialog. Denne operaen er ikke blant Sheridan-stykkene som spilles i dag. Hans forfatterskap er ikke stort, det er tre komedier vi husker ham for og som fortsatt spilles og leses.

De tre store

The Rivals (1775) inneholder en rekke morsomme scener som viser hvordan ”følsomhetstiden” kunne bli komikk i teatret. The School for Scandal (1777), en komedie i slekt med Molières Misantropen, handler om Lady Sneerwells skandaleklubb, hvor man dyrker baktalelsens kunst med stor virtuositet. Den tidsriktige sentimentaliteten utleveres til latteren, akkurat som i The Rivals. The Critic (1779) er et stykke som utfolder seg mer på det verbale enn på det dramatiske plan, selv om det også handler om dramatikk. Personene er karikerte, og stykket kan kanskje best beskrives som en farse hvor tragediens mest konvensjonelle elementer utleveres til latteren. Fellestrekk ved disse tre komediene er at dramatis personae er typefigurer med navn som beskriver deres karakter, og at den verbale vittighet er vel så viktig som handlingsutviklingen. Sheridan fikk for øvrig også utløp for sine dramatiske og verbale evner i parlamentet, hvor han satt fra 1780 til 1812.


Verk av Sheridan

The Duenna (1775)
The Rivals (1775)
A Trip to Scarborough (1777)
The School for Scandal (1777)
The Critic (1779)

Les mer om Sheridan

Beyer, Edvard m.fl. (red.): Verdens litteraturhistorie, bind 6, Cappelens Forlag AS, Oslo 1972.


av Harald Nortun, NTNU


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no