skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Donne, John

Den engelske lyrikeren John Donne (1572-1631) hadde rykte på seg for å være litt av en levemann. Senere ble han prest i den anglikanske kirke.

Publisert 03.07.2002 11:09.
En elegant og lystig herre på byen, en levemann som skriver sensuell kjærlighetslyrikk – omtrent slik var ryktet som den unge John Donne (1572–1631) hadde i sine studieår. På samme tid, i slutten av 1590-årene, deltok han også i to militære felttog, og fikk en sekretærstilling hos en baron. Det så ut til at en lovende karriere lå foran Donne, men alt så ut til å falle helt i grus da han giftet seg med en adelsdame uten å ha innhentet den nødvendige tillatelse på forhånd. Brudens far sørget for at den uønskede svigersønnen mistet sekretærstillingen og ble satt i fengsel. I den etterfølgende rettsprosessen ble ekteskapet likevel kjent gyldig, og ekteparet fikk mange barn sammen.

Fra levemann til geistlig

Størst betydning for Donnes videre liv fikk nok en religiøs krise som han gjennomlevde noen år senere. Krisen førte til at han forlot sin katolske tro til fordel for den anglikanske kirke, og i 1615 ble han anglikansk prest. Hans tro og tvil i den religiøse krisen kommer til uttrykk i hans nitten Holy Sonnets som han skrev omkring 1610. Senere skrev han en rekke teologiske prosaskrifter, mange av dem ble først utgitt etter hans død. Som prest fikk Donne et helt annet ry enn han hadde som ung: han ble kjent som Englands beste predikant og samlet store tilhørerskarer til sine prekener.

Kjærlighet og religiøsitet

Disse to vidt forskjellige utgavene av Donne – levemannen og predikanten – kan også stå som en inngangsport til hans dikting. Han har skrevet både kjærlighetslyrikk og religiøs lyrikk, men hans beste dikt er kanskje de hvor han forener kjærlighetsmotivene og erotikken med religiøst eller filosofisk tankegods. Donne regnes ofte som den første av de såkalte metafysiske diktere i England. Betegnelsen er laget av ettertiden og brukes om en rekke poeter som var aktive i de første tiårene av 1600-tallet, og som hadde et stilideal i slekt med den italienske barokken. Donnes to Anniversaries kan også sies å ha en tematikk typisk for barokken; de handler om livets korthet, om denne verdens ufullkommenhet, om sjelens lengsel etter å bli befridd fra legemet gjennom døden.



Verk av Donne

The Holy Sonnets (ca 1610)
Anniversaries (1611, 1612)
Poems with Elegies on the Autor’s Death (1633). Denne posthume utgivelsen rommer mesteparten av Donnes dikt.
Essays in Divinity (teologiske skrifter utgitt 1651)

Les mer om Donne

Helen Gardner (ed.): John Donne: A Collection of Critical Essays, Prentice-Hall, inc., N.J. 1962. Dette er en samling kortere artikler av en rekke forfattere; Cleanth Brooks har bidratt med en åttesiders artikkel om ”The Canonization”.


av Harald Nortun, NTNU


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no