skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Blake, William

William Blake (1757-1827) bodde hele sitt liv i London, under trange kår. Samtiden kjente ham først og fremst som billedkunstner. Først etter sin død har Blake blitt anerkjent som en sentral og original forfatter.

Publisert 03.07.2002 08:51.
De som skattet Blakes forfatterskap var en meget liten krets. Av yrke var han gravør, og sammen med sin bror åpnet han en kunsthandel i 1784. To år tidligere hadde han giftet seg med Catherine Boucher, og etter brorens død i 1787 ble hun Blakes medarbeider både litterært og grafisk. Blake illustrerte nemlig sine egne bøker, samt verker av andre forfattere han satte høyt, som Miltons Paradise Lost og Dantes Divina Commedia.

Lyrikk og profetier

Blake debuterte med Poetical Sketches i 1783. Debuten har ikke den samme dybden og særpreget som kommer fram i Songs of Innocence (1789), det første verket hvor Blake selv har illustrert diktene. Denne samlingen ble slått sammen med kontrastseksjonen Songs of Experience, slik at disse to diktsyklusene til sammen danner Songs of Innocence and of Experience (1794). Disse diktene skulle, ifølge Blake, vise de to motsatte tilstandene i menneskets sjel. I den første delen kommer gleden og uskylden til syne, i den andre skildres en kontrasterende erfaring av en nådeløs verden.
Blake utgir på 1790-tallet opptil flere bøker hvert år. Disse verkene, som ofte benevnes som profetiske bøker, er tunge av symboler og allegorier og bygger på kabbalisme, gnostisisme, og mystikere som Swedenborg og Böhme. Det er likevel ingen tvil om at Blake har gitt disse verkene sin dypt personlige utforming. I sentrum for hans profetiske visjoner står muligheten for en befrielse fra politisk og sosial undertrykkelse. Fantasien og individets frie tanke – i motsetning til den allmenne fornuft – er den frigjørende kraften.

Illustrerer seg selv

Blake sto på mange måter alene i sin særpregede forfattergjerning, hans tekster fikk ikke særlig oppmerksomhet før noen tiår etter hans død, men på 1900-tallet har han blitt anerkjent som en sentral – og ikke minst original – forfatter. Mange av dagens fortolkere mener man må se Blakes verker under ett. Det vil si at hans profetiske verker må ses i sammenheng med de lyriske, og at hans forfatterskap i helhet må ses i sammenheng med hans illustrasjoner til egne tekster.



Verk av Blake

Poetical Sketches (1783)
Songs of Innocence (1789)
The Marriage of Heaven and Hell (1790)
Songs of Innocence and of Experience (1794)

Les mer om Blake

O’Neill, Judith (ed.): Critics on Blake. George Allen and Unwill Ltd. London 1970. Dette er en samling artikler av flere forfattere med ulike innfallsvinkler til Blakes diktning.

På norsk finnes Geir Uthaugs store bok Den kosmiske smie. William Blake. Liv – diktning – verdensbilde, Aschehoug, Oslo (årstall ikke oppgitt).

Den norske artisten Finn Coren har satt musikk til og spilt inn flere av Blakes tekster i en serie cd-er under tittelen ”The Blake Project”. Plata Spring inneholder diktet ”The Tyger”.


av Harald Nortun, NTNU


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no