skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Mer om Sjóns forfatterskap

Islandsk forfatter og mulitkunstner, født i 1962. Sin første diktsamling ga han ut som femtenåring på eget forlag. Har samarbeidet med artisten Björk i gruppen "The Sugarcubes", skrev også librettoen til Lars von Triers film "Dancer in the Dark".

Publisert 05.03.2002 12:12.
Sjón (Sigurdjón Birger Sigurdsson) var på 1980-tallet sentral i det surrealistiske kunstnerkollektivet Medusa i Reykjavik. Han debuterte som femtenåring med diktsamling på eget forlag, senere er det blitt flere diktsamlinger, barnebøker og romaner.

Multikunstner

Kan begreper multikunstner bruks på noen, så må det være Sjón. I tillegg til å skrive bøker, arbeider han med musikk, billedkunst, performance og film. Han regnes som en sentral skikkelse i det eksperimentelle kunstnermiljøret på Island. Sjón skriver også sangtekster for Björk, og stod bak librettoen til Lars von Triers Gullpalme-vinnende film "Dancer in the Dark".

"Dine øyne så meg"

Romanen "Dine øyne så meg", som kom på norsk i april 2001, er en følelsesladet kjærlighetshistorie. Men den er mer enn det. Vi møter den unge tjenstepiken Marie-Sophie, som arbeider i et vertshus i Tyskland under den andre verdenskrig. Hun blir satt til å vokte over en fremmed, forkommen gjest i et av rommene, ingen må vite at han er der. Det viser seg at han er jøde og flyktning, og kan være i livsfare. Til tross for at vi er midt i krigens Tyskland, hører vi ikke om én kamphandling eller ett slag. Folk prøver å leve som normalt, men inne i det avlukkede rommet forteller Marie-Sophie historier, for å få tiden til å gå.

De to skaper også et barn, hvordan det går til, er en hemmelighet. Men over det hele spiller Djevelen og engelen Gabriel sitt eget kosmiske spill. Forfatteren blandet høyt og lavt, humor og tragedie, drøm og virkelighet i en skjønn blanding - som både har vakt ros og ris hos kritikerne.

Siste saker:

 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no