skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Om Grøndahls litteratur

Jens Christian Grøndahl er født i 1959 og regnes som en av Danmarks fremste samtidsforfattere. Han har skrevet romaner, skuespill, essays og hørespill, men det var først med romanen "Lucca" i 1998 han nådde de helt store lesergrupper i hjemlandet.

Publisert 04.03.2002 14:16.
Fra en opplesning under Kapittel 01 i Stavanger
I romanen møter vi den unge kvinnen Lucca, som såvidt har overlevd en dramatisk bilulykke. Gjennom samtaler med legen Robert gjenforteller hun sitt liv i korte bruddstykker, på samme måte som han forteller om seg og sitt til henne. Lucca har mistet synet, og nettopp derfor kan hun åpne seg fullt og helt for den fraskilte Robert. Boken bragte forfatteren de danske bokhandlernes høythengende pris "Gyldne Laurbær".Begjær

At Jens Christian Grøndahl egentlig ville bli filmregissør, og utdannet seg innen film, er lett å se i romanene hans. Få forfattere har samme skarpe blikk for detaljer og presise observasjoner av scener og situasjoner - så er han da også blitt kalt "blikkets og begjærets forfatter".

Og de har et voldsomt begjær, de mange mannlige hovedpersonene til Jens Christian Grøndahl. Brorparten befinner seg midt i livet, ofte i en slags midtlivskrise, der de ser tilbake på sine brustne ambisjoner om kunstnerkarriere eller kvinne-erobringer. For en kvinnelig leser kan det bli vel lite selv-innsikt hos disse mennene, som synes de blir klokere og helere med årene, mens kvinnene kun reduseres, fordi deres verdi, som i mennenes øyne gjerne består av ungdommens skjønnhet, fortaper seg.

Stilsikker

Jens Christian Grøndahl er en stilsikker prosaist, som i sine første bøker eksperimenterte både med tidsbegrep og fortellerstemmer. De senere romanene er mer episke, men Grøndahl fletter like fullt tekst og handling sammen i en kompleks vev, der følelser og assosiasjoner springer ut av en dyptpløyende psykologisk innsikt.
En norsk ekvivalent kunne være Jan Kjærstad, som i sin trilogi om Jonas Wergeland knytter tråder og øyeblikk sammen i et stort flettverk og skaper sammenheng og mening med sine mange mindre, enkeltstående historier. Og gode historiefortellere, det er de begge.

Foreløpig finnes disse bøkene på norsk:
Taushet i oktober
Lucca
Indian Summer
Hjertelyd


Av Anne Cathrine Straume

Siste saker:

 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no