skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Kyrre Andreassens forfatterskap

f. 1971 på Ringerike. Bosatt i Oslo. Forfatter og en av redaktørene for tidsskriftet "Motell". Debuterte i 1997 med novellesamlingen "Det er der du har venna dine".

Publisert 02.07.2001 11:48.
SE OGSÅ:
Andreassens debutsamling består av ni noveller som alle er lagt til den fiktive bygda Rotberg. "Dirty realism" er et begrep som er brukt om Andreassens beskrivelse fra Bygde-Norge, med unge menneskers liv, vennskap og relasjoner i fokus.


Med romanen Barringer fra 1999 beveger Andreassen seg i et liknende miljø som i debutboka, men denne gangen sentrert rundt én hovedperson; den noenogtyve år gamle Matias. Tittelen henspiller til den amerikanske forskeren Daniel Moreau Barringer som påviste at et krater i Arizona var forårsaket av en meteor og ikke et vulkanutbrudd. Kyrre Andreassen bruker krateret og de kreftene som har forårsaket det, som et viktig ledemotiv i romanen.

For Barringer ble forfatteren nominert til Brageprisen. Juryen uttalte: «Barringer er en roman i en usentimental, korthuggen stil som utforsker manndomsritualer i et lite bygdesamfunn, der jentene og kvinnene er reist. Samtidig er en eldre kvinne jeg-fortellerens forbilde og fortellingens gåte. Et ambisiøst prosjekt om det gjenværendes mytologi.» 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no