skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Vaage, Lars Amund - biografi

Lars Amund Vaage ble født i 1952 i Sunde i Sunnhordland. Han bor og arbeider i Hølen i Akershus. Vaage debuterte i 1979 med romanen "øvelse kald vinter".

Publisert 01.06.2001 11:08.
SE OGSÅ:


Musikalsk oppvekst

Lars Amund Vaage vokste opp i et musikalsk hjem, og trodde lenge det var musikken han skulle holde på med. Men han møtte et punkt der han ikke kom videre, og da tok ordene plassen for tangentene. Men sansen for musikk har han tatt vare på i bøkene sine - mange kritikere fremhever nettopp Vaages sans for rytme og toner.

Prisbelønt

Lars Amund Vaage har fått flere prestisjetunge priser for forfatterskapet, blant annet Doblougprisen som deles ut av Svenska Akademien. I 1995 fikk han Aschehoug-prisen. I Norsk litteraturkritikerlags begrunnelse for tildeling av denne prisen heter det blant annet at "Vaage er opptatt av tradisjon, tradisjonsbrudd og forandring. Han formulerer på en skarpsindig måte kostnadene over velstandsutviklingen. Vaage er en uvanlig kresen ordkunstner, sanselig symbolsk, konkret og knapp, og med noe så sjeldent som kjærlig ironi".

Romanen "Rubato" fra 1995 bragte Vaage Kritikerprisen, Nynorsk litteraturpris og ikke minst nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris.

Romanen "Den framande byen. Ein roman om Wilhelm Reich" (1999) fikk liten oppmerksomhet i media da den kom, og negativ omtale av enkelte kritikere. Det fikk forfatteren Jan Kjærstad til å gå ut i Aftenposten og etterlyse en bedre kritikk. Han mente "Den framande byen" var årets mest velskrevne roman.

Lars Amund Vaage har også skrevet flere barnebøker.

Han er årets festspill-dikter under Festspillene i Bergen 2001.
 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no