skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mette-Marit og Anja tok gull i Dyreparken

Ni år gamle Anja Larsen fra Færvik ved Arendal får hun overrakt medalje av Johann Olav Koss etter endt løp. Nærmest venter dyreparkdirektør Reidar Fuglestad og 13 år gamle Katinka Hjalmby fra Arendal. (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)
Ni år gamle Anja Larsen fra Færvik ved Arendal får hun overrakt medalje av Johann Olav Koss etter endt løp. Nærmest venter dyreparkdirektør Reidar Fuglestad og 13 år gamle Katinka Hjalmby fra Arendal. (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)
Niåringen Anja og hennes ledsager kronprinsesse Mette-Marit var raske gjennom løypa og tok gull på langt bedre tid enn beregnet på forhånd.

Publisert 30.08.2003 16:25. Oppdatert 30.08.2003 16:31.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Men paraplyen var god å ha, for det kom en regnskur akkurat i det Anja Larsen og hennes kongelige ledsager skulle starte i Johann Olav Koss' og Ketil Moes mosjonsløp i Dyreparken i Kristiansand lørdag.

- Kjempegøy, var kronprinsessens kommentar etter løpet.

Og Anja, som lider av dysplasi og har deltatt i løpet flere ganger tidligere, syntes det var fint å få gå med selveste kronprinsessen.

Kikket på dyrene

De to tok seg også tid til å kikke litt på dyrene i Dyreparken underveis.

Blant annet oppdaget kronprinsesse Mette-Marit den lille røde pandaen som bivånet løpet fra sin plass i toppen av tre, og viste Anja hvor den satt.

Kronprinsessen gikk sammen med ni år gamle Anja Larsen fra Færvik ved Arendal. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Anja som er fra Færvik ved Arendal var i løpet av turen svært interessert i hvordan det var på Slottet, noe kronprinsessen med stor glede kunne fortelle henne.

- Jeg fortalte at jeg først følger Marius på skolen og deretter går på jobb på Slottet. Jeg fortalte også om hvordan det ser ut inne på Slottet, at det er stort og fint, sa Mette-Marit etter løpet.

Og babyen i magen, som deltok i sitt aller første mosjonsløp, oppførte seg eksemplarisk og sparket ikke underveis, kunne den vordende mor fortelle NTB.

Siste løp

Løpet var det 12. og siste løpet, som cystisk fibrose-rammede Ketil Moe tok initiativet til i 1992. Moe døde uventet like etter å ha deltatt i New York Marathon i 1999.

- Ketil ville ha vært stolt, glad og takknemlig for hva dere har fått til, sa hans mor Kirsten Moe i en tale til forsamlingen.

- Det er vemodig å slutte av, men det er noe som heter å gi seg mens man er på topp, sa Moes gode venn Johann Olav Koss etter løpet.

Nå håper han at andre vil ta opp tråden og arrangere tilsvarende løp andre steder i landet og andre steder i verden.

Løypa i Dyreparken var 1994 meter lang, og det var 1994 funksjonshemmede og funksjonsfriske deltakere i alle aldre. Både lengde og antall er valgt ut fra OL i 1994.

Det første løpet i Dyreparken i 1992 hadde 300 deltakere og ble nærmest vasket bort av regn, lyn og torden. At det også kom en skur under det siste løpet kaller Koss en velsignelse fra oven.

- Det var bare godt å kunne kjøle seg ned med litt sørlandsregn på en ellers så flott og varm solskinnsdag, sier Koss til NTB.

Delte ut priser

Før selve løpet var alle deltakerne samlet til sceneshow i Kjuttavika, der blant andre Morten Harket og Øystein Dolmen (fra Knudsen og Ludvigsen) opptrådte.

Dolmen etterlyste sultne Haakon, siden mette Marit var på plass, til stor munterhet for den kongelige gjesten.

Kronprinsesse Mette-Marit delte til slutt ut priser fra Ketil Moes minnefond. Til sammen fire priser på 50.000 kroner hver gikk til henholdsvis Ridderrennets Venner, PARAKRIK, som er en del av den tverrkirkelige organisasjonen KRIK (Kristen idrettskontakt), Achilles Track Club of Norway og til Mark Wang som representerer
Kinas organisasjon for funksjonshemmede.

Mark Wang er selv funksjonshemmet og har takket være dronning Sonja fått muligheten til å få en del av sin utdanning ved United World College i Norge. En TV-serie om hans liv vises nå for 800 millioner seere i Kina.

Det timelange sceneshowet ble avsluttet med at alle deltakerne inkludert kronprinsessen og Morten Harket sang We are the champions....

(NRK-NTB)

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no