skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Kan få påbud om utkast av fisk

Det norske forbudet mot utkast av fisk kan bli snudd opp ned, hvis vi blir medlem av EU. Da kan norske fiskere bli pålagt å kaste ut fisken. Det sier stortingsrepresentant Steinar Bastesen.

Publisert 30.04.2004 08:12. Oppdatert 30.04.2004 08:55.
Av Arnt Ryvold

Og Steinar Bastesen får støtte av forskningsdirektør Åsmund Bjordal ved Havforskningsinstituttet. Han sier EUs påbud om utkast av fisk - eller gjenutsettelse, som det heter - er helt forkastelig. Å dumpe utmerket menneskemat er miljøkriminalitet, sier Bjordal.

Foto: Kystvakta

Harry på havet

De diameteralt motsatte systemer skaper underlige tilstander på havet. EU har kvote også i Barentshavet og Nordsjøen. Og når EU-fartøy fisker i norsk økonomisk sone, får heller ikke de kaste ut fisk. Det som da skjer er at de tar utkastfisken med seg hjem til EU-hav og dumper fisken der.

Ikke innlegg i EU-debatten

Forskningsdirektør Bjordal vil ikke ha noen mening om norsk EU-medlemskap, men en situasjon der Norge skulle bli pålagt utkast, tar han klart avstand fra.

- Det er lite lystelige framtidsutsikter, selv om det vil gjøre utkast lovlig. Riktignok skal EU-fiskerne i prinsippet rapportere den fisken som dumpes, og det vil kunne gi mer pålitelig statistikk, Men det er en meget uheldig måte å skape statistikk på. EU-fartøyer har heller ikke påbud om å rapportere utkast. Skottland har f.eks. funnet det nødvendig å sette inspektører ombord på fiskebåtene for å få oversikt over utkastet, sier Åsmund Bjordal til NRK Troms og Finnmark.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no