skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil anmelde «landsforrædere»

Lederen i folkeaksjonen mot EU-medlemsskap står fast på at stortingspolitikerne kan kalles landsforrædere - og truer med politianmeldelse.

Publisert 28.05.2004 06:51.
Av Jenny Duesund

Folkeaksjonen mot EU medlemskap har fått både støtte og hard kritikk for sin harde ordbruk i EU-debatten. Nettsidene til folkeaksjonen heter ikke mindre enn «landsforraderi.no» (se lenke nederst på sida). På disse nettsidene brukes ord som landsforræderi og statskupp.

Leder i folkeaksjonen, Øyvind Aarsnes, mener det er riktige begrep å bruke – selv om han ikke er særlig glad for debatten som har gått.

Statens selvstendighet

Aarsnes og folkeaksjonen mot EU-medlemsskap hevder at dersom paragraf 93 i Grunnloven endres nå, vil det være brudd på Grunnloven, og at paragraf 83 i straffeloven gjør dette til en alvorlig straffbar handling.

Denne paragrafen omhandler forbrytelser mot statens selvstendighet og sikkerhet. Og derfor mener Aarsnes det er helt rett å bruke ord som landsforræderi. Han forstår likevel at folk reagerer på ordbruken.

Strid om stemmeregler

Folkeaksjonen mot EU-medlemskap hevder politikerne vil bryte loven dersom de endrer paragraf 93 etter Erna Solbergs forslag. Hennes forslag, som støttes av Høyre og KrF, innebærer at det vil være nok med to tredjedels flertall på stortinget for å gå inn i EU. I dag kreves tre fjerdedels flertall. Forslaget skal behandles i stortinget 7. juni, og dersom det blir vedtatt - ja da kan det hende de som støtter det blir anmeldt for nettopp landsforræderi.

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no