skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Landsforræderi å si ja til EU

Det er riktig å beskylde EU-tilhengere for landsforræderi. Dette mener leder for Nei til EU i Finnmark, Cecilie Hansen.

Publisert 26.05.2004 07:06. Oppdatert 26.05.2004 11:56.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Rolf Jakobsen

Hun støtter påstander fra Folkeaksjonen mot EU-medlemskap om at det kan betraktes som statskupp og landssvik å føre Norge inn i EU.

Norsk medlemskap i EU vil til sjuende og sist dreie seg om den norske grunnloven. Det hevder i all fall de mest hardbarkede motstanderne i blant annet Folkeaksjonen mot EU-medlemskap. Nettstedet til denne organisasjonen heter like godt «landsforræderi» (se lenke nederst på sida).

Cecilie Hansen i Finnmark Nei til EU mener folk i Nord-Norge sover, og ikke skjønner hvordan EU-tilpasning rammer dem.
På nettstedet heter det at EU-tilhengerne i stillhet forbereder seg på et statskupp, og at de gjennom sine støttespillere på Stortinget styrer Norge med en destruktiv og forræderisk politikk.

– Må vekke folk

– Harde ord, innrømmer lederen for Nei til EU i Finnmark, Cecilie Hansen, men de er helt på sin plass:

- Jeg har stor forståelse for at man velger å bruke så kraftige ord og begreper i denne sammenhengen. Spesielt den nordnorske befolkinga sover. Vi er nødt til å vekke befolkninga opp, så de ser og skjønner hva som er i ferd med å skje. Vi har en EU-tilpasning i dagens samfunn som rammer oss over hele fjøla. Daglig blir vi frarøvet makt og innflytelse gjennom EØS-avtalen og nye regelverk som træs ned over hodet på oss.

Må ta i for å bli hørt

– Er ikke dette veldig sterke begreper å ta i bruk når man snakker om statskupp og landsforræderei?

– Ja, det er jo sterke begreper, men skal man bli hørt er man faktisk nødt til å sette ting littegrann på spissen. Samtidig er det mye rett i de kraftige salvene som kommer fra bevegelsen. Nå er det altså på tide at folk begynner å våkne opp og får øynene opp for hva som virkelig skjer i samfunnet vårt.

«Revolusjon eller statskupp»

En annen svært aktiv EU-motstander er Jarl Hellesvik, som ledet nei-kamnpen i Finnmark fram til siste folkeavstemning. Han har nå laget en egen sju-siders utredning om Grunnloven og EU. Hans konklusjon er at medlemskap krever endringer i sentrale deler av Grunnloven.

– Når jeg skriver at en mulighet er å se bort fra dette, skriver jeg at det kan være å gjøre revolusjon eller statskupp. Når folk har diskutert dette med meg, sier de at tilhengerne kan velge å se bort fra Grunnloven. Hvis de gjør det, er det per definisjon som et statskupp å betrakte. Men sannsynligheten for at det skal kunne skje, anser jeg selvsagt som mikroskopisk.

– Dette er harde ord?

– Nei, det er en teoretisk betraktning. Man må ha lov til å ha teoretiske betraktninger om sånne ting.

– Håpløst debattnivå

Ordfører i Loppa og aktiv i organisasjonen Kysten inn i EU, Arne Dag Isaksen, er opprørt over ordbruken.

– Jeg har ingen forhold til begrep som forræderi og statskupp; det hører med i en annen verden og i andre tider enn Norge i 2004, mener Isaksen.

– Folket utøver den lovgivende makt ved Stortinget. I demokratiet Norge har vi valgt et Storting som har ansvaret for at vi ikke gjør noe grunnlovsstridig og sørge for at Norge består som selvstendig nasjon. Å tillegge Stortinget slike motiver er meningsløst. De er helt håpløst å føre en debatt på det nivået, sier Loppa-ordføreren.

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no