skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Stortinget refser overvåknings-tjenesten

Stortingets kontrollutvalg for overvåkningstjenesten kritiserer politiets sikkerhetstjeneste, PST, for å ha innhentet opplysninger om en internasjonal journalistkongress i Alta i fjor vinter.

Publisert 07.11.2002 10:41. Oppdatert 08.11.2002 13:46.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
PST mente nye rammer etter terrorhandlingene 11. september gir overvåkningstjenesten rett til denne type overvåkning. Det var før årsmøtet til Barents Press International i Alta i februar at Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, ba om å få utlevert lister over alle deltagere fra arrangørene. Spesielt svensk og norske deltagere reagerte kraftig mot overvåkning av en åpen journalist-kongress, og blant annet svenske myndigheter tok saken opp med Justisdepartementet.

Dørum grep ikke inn

Justisminister Odd Einar Dørum så ingen grunn til å reagere mot overvåkningstjenesten. Saken ble klaget inn til Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings-og sikkerhetstjeneste av Barents Press International og Norsk Journalistlag, og Stortingets kontrollkomite gir nå klagerne fullt medhold.

Begrunner med 11. september

I brevvekslingen mellom PST og Stortingets kontrollkomite går det fram at PST mener nye rammer for overvåkning etter 11. september gir politiet tillatelse til denne type overvåkning. Stortingets kontrollkomite slår fast at overvåkningsinstruksen ikke gir grunnlag for innhenting og registreringer av opplysninger om medlemskap i politisk eller annen lovlig organisasjon eller virksomhet. Denne bestemmelsen blir ikke satt til side av iverksatte beredskapsplaner etter 11. september med nye instrukser til overvåkningstjenesten, slår Stortinget fast.

Strengere kontroll av utlendinger

Etter vedtak i Stortingets kontrollkomite forsvarer overvåkningssjef Per Sefland økt kontroll av utlendinger på grunn av terrorberedskap. Det betyr også at terskelen for hva som er informasjon av overvåkningsmessig interesse er endret, skriver Sefland. Stortingets kontrollkomite slår fast at bestemmelsene om forbud av overvåkning av organisasjoner og annen lovlig virksomhet er spesielt viktige når det generelt sett er økt behov for overvåkning.

Av Bård Wormdal

Siste saker:
Flere saker: ALT OM OVERVÅKNING

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no