skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Stemplet som spion

Kulturpersonligheten Olav Beddari i Sør-Varanger ble mistenkt for å ha finansiert lærerstudiene ved spionvirksomhet. Overvåkingspolitiet var overbevist om at Beddari var farlig.

Publisert 07.06.2002 12:04. Oppdatert 07.06.2002 12:31.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Lars Sigurd Eide og Jakob Arvola

Overvåkingspolitiet mente at Olav Beddari fra Pasvik finansierte lærerutdannelsen sin ved hjelp av penger fra Sovjetunionen. Det fremgår av overvåkingsmappa som Beddari nylig har fått innsyn i.

Anerkjent personlighet

Olav Beddari har i årtier vært en av Nord-Norges fremste forkjempere for kvensk kultur og har høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid i Sør-Varanger. I intervjuet med NRK forteller Beddari om det som nå viser seg å ha vært en grundig, nitidig og systematisert overvåking av ham og familien.
Det viser seg at venner og bekjente i Beddaris omgangskrets jevnlig har fortalt Overvåkingspolitiet om familiens bevegelser, standpunkter og gjøremål. Alt er omhyggelig notert i mappa. Beddari er ikke kommunist. Han har derimot vært tilknyttet partiet Venstre.

Viktig dalføre

Den naturskjønne Pasvikdalen var i mellomkrigstiden et nasjonalt satsingsområde for norske myndigheter. Tanken var å danne et nasjonalt utstillingsvindu for å markere territorium overfor Finland og Russland. Norske myndigheter anså det som svært viktig å demme opp for den raskt fremadstormende Lappo-bevegelsen i Finland, en nasjonal finsk strømning som så for seg et Stor-kalotten under finsk herredømme. Derfor etablerte norsk overvåkingspoliti seg tidlig i dalen.
Russisk vakttårn i Pasvik
Også det militære nærværet ble sterkt intensivert under den kalde krigen. Langs grensestreken lå russiske og norske soldater og speidet på hverandre, og mistenksomheten var stor på begge sider. Dette har åpenbart rammet familien Beddari gjennom hele tiden fra 1944.

Olav Beddari sier til NRK at påstandene i mappa er ren løgn. Han opplever det som rart å tenke på at det var nettopp deler av bekjentskapskretsen hans som var POTs informanter. - Hvem som har fortalt mest, vet jeg ikke, jeg vet at de hadde kontakter som skulle følge mine bevegelser, men jeg hadde ingenting å skjule, sier han. Beddari vet også med sikkerhet at norsk overvåking samarbeidet med finsk overvåkingspoliti.

Hvis du tror du er blitt overvåket ulovlig, kan du søke det statlige innsynsutvalget om å få se den eventuelle mappa di. Da må du kontakte Innsynsutvalget, som du finner mer informasjon om på hjemmesidene til Politiets Sikkerhetstjeneste, som er det tidligere Overvåkingspolitiet.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM OVERVÅKNING

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no