skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
valg_buskerud_3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Valg 2003 Buskerud
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Usikkert på Kongsberg

Det er fortsatt uklart om det blir en parlamentarisk styreform i Kongsberg de kommende fire årene. Sentrumspartiene begynner i dag forhandlinger med venstresiden om å få til et maktsamarbeid.

Publisert 17.09.2003 08:20. Oppdatert 17.09.2003 12:10.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av: Lerke Strøm

Leder av Kristelig Folkeparti, Geir Øystein Andersen, håper de også kan bli enige om å satse på parlamentarisme, men det er uaktuelt for Arbeiderpartiet, sier leder Bjørn Tore Ødegården.

Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre kan komme til å vende ryggen til Høyre, som har vært deres samarbeidspartner i Kongsberg gjennom mange år.

Politisk puslespill

Spørsmålet skal diskuteres allerede onsdag kveld. Da setter sentrumspartiene seg til bordet for å snakke med Rød Valgallianse og Sosialistisk Venstreparti.

Nåværende ordfører i Kongsberg Morten Eriksrød
Geir Øystein Andersen fra Kristelig Folkeparti er den som tydeligst ønsker et samarbeid mot venstresiden i Kongsberg. Og den som regnes som jokeren i det politiske puslespillet som nå skal løses. Andersen har fram til nå vært varaordfører ved siden av Høyres Morten Eriksrød.

For dårlig gevinst

Men Krf er ikke fornøyd med den politiske gevinsten i dette samarbeidet. Det gjelder spesielt skolepolitikk og helse- og sosialsaker.

Arbeiderpartiet er ikke invitert til samtalene med resten av venstresiden i dag. Det skyldes at dette møtet allerede var bestemt en tid før valget, da kampen mot parlamentarismen var en felles sak for småpartiene SV, Rv og sentrum, mot de to store, Ap og Høyre.

Gir ikke opp håpet

Men nå er i alle fall kommunerådet dødt og begravet. Nåværende Ordfører i Kongsberg Morten Eriksrød har på tross av dette ikke gitt opp håpet, hverken om parlamentarisme eller om å få fortsette som ordfører.


Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgnattas valgresultater og prognoser leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal altså ikke IBM stå for leveringen, og det knyttes stor spenning til omleggingen.
  [Valg 2003]
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Hemsedal Gol Ål Hol Nes Nore og Uvdal Flå Ringerike Krødsherad Sigdal Rollag Flesberg Kongsberg Øvre Eiker Hurum Røyken Hole Modum Lier Drammen Nedre Eiker

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Valghistorie

Valg av kommunestyrer har sin bakgrunn i Formannskapslovene fra 1837, mens valg av fylkesting er av adskillig nyere dato.

166 år med kommunalt selvstyre

14. januar 1837 vedtok Stortinget to lover som innførte kommunalt selvstyre i Norge, etter noe nøling fra svenskekongens side.
  [Valg 2003]

Hvem kan stemme?

Dersom du er norsk statsborger og fyller 18 år i løpet av valgåret, har du stemmerett.
  [Valg 2003]

Forhåndsstemming

Dersom du ønsker det, kan du stemme før selve valgdagen. I utlandet kan du forhåndsstemme fra 1. juli.
  [Valg 2003]

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget.
  [Valg 2003]
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no