Av
Dag Folkestad
Se bilder av eksotiske frukter
Ferske dadler fins i de fleste butikker i dag. De kommer i store røde esker, og kjøpes i løsvekt. Kjennetegnet på daddelen er at de ser ut som tørkete plummer, nesten som svisker.
Det er en stor stein inni daddelen, som man må være oppmerksom på når man putter den i munnen.
Ernæringsbehov
- Det er veldig høyt sukkerinnhold i dadler, i tillegg til jern og kalsium. Så ernæringsmessig er det bra. Det knives om opprinnelsen til daddelen, noen sier India, andre Jordan, sier markedsansvarlig i Bama Storkjøkken Bergen, Tor Morten Sivertsen.
Dessert og tapas
- Trenger du en god tapasrett, kan du ta ut steinen, surre en baconbit rundt daddelen, og steike den i pannen. Med portvin er dette kjempebra, sier Sivertsen.
Mest vanlig er å skrelle daddelen, mose den og blande med krem, til en kompott.
- Du kan også fylle de med krem, og pynte de med en halv, tørket aprikos. Serveres til kaffen.¨
Sukkeret gjør at daddelen kjennes klissete ut, men den er ikke dårlig av den grunn.