Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Hellas til EM-finalen

Hellas er klar for finale i EM etter at Traiano Dellas headet inn 1-0 på overtid i første ekstraomgang i semifinalen mot Tsjekkia.

Publisert 01.07.2004 22:59. Oppdatert 01.07.2004 23:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Billedgalleri fra kampen

Billedgalleri av fansen

Kampfakta

Med semifinalens siste berøring nikket libero Traianos Dellas inn 1-0 og sendte Hellas til EM-finale i fotball.

Akkurat da klokka passerte 15 minutter i første ekstraomgang styrte han hjørnesparket fra Vasilios Tsiartas i mål ved nærmeste stolpe og sendte Hellas i jubelrus og Tsjekkia i dyp depresjon. EMs sannsynligvis beste lag kommer ikke til finalen.

Taianos Dellas header inn vinnermålet. (Foto: AP/Scanpix)
Men det var med overlegen duellstyrke at Hellas stoppet den tsjekkiske angrepsfotballen og avgjorde semifinalen på det første Silver goal i EM-historien.

Dermed fortsetter den greske EM-odyseen. Nå reiser Otto Rehhagels soldater videre til Lisboa, som ifølge sagnet ble grunnlagt av selveste Odysseus, for å møte Portugal i finalen.

I tur og orden har de plaffet ned Rauls Spania, Zidanes Frankrike og Nedveds Tsjekkia. Nå skal de prøve å slå Figos Portugal for annen gang i EM, for åpningskampen er blitt finale.

Hellas spiller langt fra den mest attraktive eller sjanseskapende fotballen i EM, men ingen slår deres dyktighet i duellspillet. Man kan si mye rart om markeringsforsvar, men det framelsker iallfall spillere som er dyktige i nærkamper.

Ikke så fort...

De første ti minuttene virket det som dette skulle være fort gjort for Tsjekkia. De stormet i angrep og holdt på å løpe grekerne i senk.

Etter drøyt to minutter nikket Jan Koller et frispark videre, og Tomas Rosicky slo til på volley. Fra 20 meters hold smalt ballen i tverrliggeren.

Tre minutter senere plukket den offensive venstrebacken Marek Jankulovski klareringen etter et hjørnespark, stormet inn i feltet og skjøt hardt, men keeper Antonis Nikopolidis greide så vidt å slå til corner.

Grekerne overlevde stormløpet, samlet seg og kom inn i kampen. Det skulle bli en lang kveld for tsjekkerne som tidligere hadde herjet med sine motstandere.

Hellas spiller et ekstremt markeringsforsvar som er sjeldent å se i dagens fotball. Alle spillerne rundt libero Traianos Dellas hadde en tsjekkisk offensiv spiller som sin spesielle venn for kvelden.

Det var Seitaridis og Baros, Kapsis og Koller, Katsouranis og Nedved, Fyssas og Poborsky, Zagorakis og Rosicky. Uansett hvor tsjekkeren beveget seg, fulgte grekeren med.

Pavel Nedved ble skadet og måtte bæres ut. (Foto: AFP/Scanpix)

Mistet Nedved

Mann mot mann vant grekerne duellene, og de ga heller ikke bort mange kontringssjanser. Tsjekkia slet med å få i gang spillet og skape sjanser.

I det 19. minutt falt en nikk fra Koller ned på tverrliggeren, men i den situasjonen hadde Nikopolidis kontroll.

Framover satset Hellas ofte på håpefulle langpasninger som Tsjekkias forsvar tok seg greit av, men grekerne viste innimellom at de kan kontre, og i det 29. minutt klarerte tsjekkerne med nød og neppe et livsfarlig innlegg fra Takis Fyssas.

Omgangens siste tsjekkiske sjanse kom i det 33. minutt, og den ble kostbar. Rosicky la inn fra høyre, Nedved bommet, men Jankulovski dukket opp bak ham og skjøt et skudd som keeper så vidt reddet. Nedved ble liggende igjen etter å ha slått kneet.

Han fikk behandling, kom innpå igjen, men haltet stygt og ble med et fortvilet uttrykk i ansiktet byttet ut med Vladimir Smicer.

Snytt for straffe

Det ble ikke lettere for Tsjekkia å skape noe uten Nedved i annen omgang, men dommer Pierluigi Collina burde ha sett at Koller ble hindret ulovlig da han jaktet på et frisparkinnlegg i begynnelsen av omgangen. Det skulle vært straffe.

Utover i omgangen så det ut som Hellas var på vei til å overta initiativet, og de skapte noen halvsjanser. Men så samlet tsjekkerne seg til en ny spurt.

Poborsky fluktet ballen rett utenfor i det 69. minutt, og i det 80. minutt inviterte Rosicky til dobbelt veggspill med Koller, som skjøt utenfor. Tre minutter senere dro Baros seg fri, men igjen gikk skuddet utenfor.

I ekstraomgangene startet Hellas best. Innbyttere Stylios Giannakopoulos ga laget en ny offensiv dimensjon da han kom inn, og han hadde to store tilbud de første minuttene.

Etter 12 minutter tvang Dellas keeper til en strålende redning, men tre minutter senere kunne Cech intet gjøre.

Collina blåste av kampen før avspark var tatt, og dermed kastet tsjekkerne seg ned i dyp fortvilelse mens grekerne havnet i en jubelhaug hos sine tallrike tilhengere.