Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Fotballnasjonen Tyskland er ikke hva den var. Onsdag ble tyskerne sendt hjem fra EM av Tsjekkias B-lag.

Publisert 23.06.2004 22:37. Oppdatert 23.06.2004 23:05.

Tyskland - Tsjekkia 1-2

Marek Heinz og innbytter Milan Baros scoret målene som ga
Tsjekkia 2-1-seier og hjalp Nederland til kvartfinale mot
Sverige lørdag. For annen gang på rad ble Tyskland slått ut i EMs gruppespill med tap mot gruppevinnerens reservelag, og nå er det 716 dager til deres neste viktige kamp i VM på hjemmebane.

Oliver Kahn strekker seg så lang han er men klarer ikke å stoppe frisparket fra Marek Heinz. (Foto: Thomas Kienzle/AP))
Michael Ballacks knallskudd i krysset etter snaut halvspilt førsteomgang ga tyskerne håp, men for sjette gang på rad gikk de av banen uten seier i en EM-sluttspillkamp. Tyskland har ikke slått et europeisk lag i EM- eller VM-sluttspill siden EM-finalen mot Tsjekkia i 1996!

Terje Hauge var en myndig og god kampleder og kan ikke på noen måte klandres av tyskerne, som skyldte på Rune Pedersen da de ble slått ut av VM for seks år siden. Men onsdagens tapere har grunn til å klage på hellet.

Onsdag var det faktisk synd på tyskerne, som presset på i hele 2. omgang og skapte fantastiske sjanser uten å lykkes.
Kjemperedninger av keeper Jaromir Blazek og redning på streken av innbytter Tomas Hubschmann var ingredienser da tsjekkerne holdt unna og duket for kontringen Baros avgjorde kampen med.

Tre strake

Tsjekkia vendte for tredje gang i EM 0-1 til seier (mot Nederland var det til og med 0-2), og for tredje gang ble en innbytter matchvinner.

Marek Heinz, som etter en halvtime scoret utligningsmålet med et vakkert frispark i nærmeste kryss, spilte fra start for første gang, var banens beste og var for tredje gang i EM involvert i tsjekkernes vinnermål. I det 77. minutt spilte han fram Baros, som lurte Christian Worns og Jens Nowotny før han scoret på returen fra keeper Oliver Kahn.

Baros ble sendt innpå som representant for A-laget da spissen Vratislav Lokvenc måtte ut med skade, og viste hva de beste tsjekkerne er i stand til. Danmark vil få det tøft i kvartfinalen, selv om de tsjekkiske reservene ikke var veldig gode.

Og tsjekkerne på tribunen utklasset iallfall sine langt mer
tallrike tyske rivaler. Den støtten inspirerte spillerne til å hente ut det siste da de holdt på å bli overkjørt av Tyskland i 2. omgang.

Ni endringer

Tsjekkias landslagssjef Karel Bruckner gjorde hele ni endringer i laget som startet mot Nederland da gruppeseieren ble sikret.

Seks av spillerne som startet kampen på Estadio Alvalade fikk sine første minutter i EM.

Og det var tydelig at dette var B-laget. Borte var angrepslysten og kontringsstyrken fra de to første kampene. Tsjekkia ble veldig omstendelige og inviterte Tyskland til å være med i kampen om avansement.

Noen av tyskerne tok invitasjonen, men ikke mange nok. Unggutten Bastian Schweinsteiger fikk sin første EM-kamp fra start og hadde en fot med i det meste da Tyskland trykket på for vinnermålet etter pause. Michael Ballack og Bernd Schneider var også toneangivende, men rundt dem ble det for grått.

Den andre tyske EM-spilleren fra U21-landslaget, Lukas Podolski, kom inn ved pause til sin EM-debut og hadde den aller største sjansen da tyskerne jaktet 2-1, men skuddet hans etter at Hubschmann reddet en Christian Worns-nikk på streken ble reddet.

Dermed endte EM med stor skuffelse for Tyskland. De håpet å
feire 50-årsdagen for underet i Bern og deres første VM-tittel med finalespill 4. juli, men kan i stedet markere jubileet hjemme.