Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Tsjekkia utklasset Danmark

Milan Baros gjør 2-0 bak Thomas Sørensen.(Foto: Reuters/Scanpix)
To mål av Milan Baros og et av Jan Koller sendte Danmark ut av EM og Tsjekkia til semifinale mot Hellas.

Publisert 27.06.2004 22:36. Oppdatert 27.06.2004 23:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Billedgalleri fra kampen

Billedgalleri av fansen

Kampfakta

Tsjekkia seiler opp som den store EM-favoritten etter å ha sendt Danmark hjem fra Portugal med 3-0 i kvartfinalen søndag.

Etter en tam førsteomgang nikket Jan Koller inn 1-0 på hjørnespark tre minutter ut i 2. omgang.

Så lekte Milan Baros inn to nye mål på den voksende listen av tsjekkiske drømmescoringer i EM, og punkterte kampen.

Kampen ble en taktisk triumf for trener Karel Bruckner. (Foto: AP/Scanpix)
Baros har scoret i alle fire EM-kamper så langt og er alene på toppen av måljegerlista med fem scoringer.

Etter å ha knust danskenes drømmer med to mål på to minutter og ti sekunder fikk han de siste 20 minuttene hvile seg til neste oppgave, som er
Hellas i semifinalen torsdag.

For Danmark endte enda et mesterskap med en brutal nedtur. Dagen etter at de for alvor begynte å prate om at de kunne vinne hele EM, fikk Danmark en ny nesestyver og realitets(t) sjekk.

Akkurat som i VM for to år siden tapte de 0-3 i første cupkamp etter i gruppespillet å ha overbevist mange, og iallfall seg selv, om at de var på vei mot noe stort.

Danskene har en tendens til å gå på stygge smeller. Det er fjerde gang på de tre siste sluttspillene at Danmark taper en kamp med tre måls margin.

Dysset i søvn

I de tre første kampene ga Tsjekkia motstanderen et forsprang og vendte så kampene til seier med hurtig kontringsfotball krydret med overdådige tekniske detaljer.

Mot danskene lot de i en omgang som de hadde mistet all brodd, dysset danskene i søvn og tok deretter ledelsen på et dødballmål.

Så kontret de danskene sønder og sammen.Pavel Nedved virket i første omgang som om en uke uten kamp hadde kostet ham formen. Men to minutter ut i 2. omgang raidet han i feltet og vant et hjørnespark.

Jan Koller jubler etter å ha gjort 1-0.(Foto: AP/Scanpix)
Til da hadde tsjekkernes dødballer vært ufarlige, nå var serven fra Karel Poborsky perfekt. Jan Koller løp seg fri fra Martin Laursen og stanget ballen i nettet.

Danmark hadde eid ballen det meste av første omgang og hadde ingen grunn til å tro at slaget var tapt. De presset på og skapte et par halvsjanser, men i det 63. minutt viste tsjekkerne igjen hvordan angrepsfotball skal spilles.

Innbytter Zdenek Grygera førte opp og fant Poborsky, som slo en perfekt bakromspasning til Baros. Alene med keeper vippet han lekkert
over Thomas Sørensen.

Målfarlige Marek Heinz sto klar til å byttes inn da Baros scoret, men landslagssjef Karel Bruckner valgte å gjøre om og sende inn en defensiv spiller i stedet.

Om det fikk danskene til å tro at Tsjekkia bare ville tette igjen, gikk de på en ny finte. De kontret nemlig fra dypt på egen halvdel. Nedved spilte
fram Baros, som løp fra Laursen og scoret igjen.

Ble lurt

Tsjekkia hadde startvansker i alle sine gruppekamper og kom under i første omgang. De ønsket å snu den trenden og startet
friskt, men det varte bare noen minutter.

Danmark festet grepet om banespillet, men greide ikke å skape mange åpninger i det tsjekkiske forsvaret.

Omgangen forløp uten store sjanser og var ikke morsommere enn at publikum måtte underholde seg selv med bølgen. De fleste kampene har vært spennende nok til at vi har sluppet det.

Begge landslagssjefene snakket på forhånd mye om at dette ville bli åpen og angrepsvillig fotball, men de defensive kvalitetene var mest synlige i første omgang.

Christian Poulsen gjorde fra start samme jobb mot Pavel Nedved som da han drev Francesco Totti til fortvilelse og dårskap i den første kampen, men etter et kvarter hadde Nedved vist så lite at Poulsen slapp seg mer fri til offensive oppgaver og kom til et par avslutninger som kunne blitt skumle.

Tsjekkerne hadde byttet inn igjen åtte førstelagsspillere som fikk hvile mot Tyskland, men de virket mer rustne enn opplagte etter en drøy ukes kampfri.

Heller ikke pausen så ut til å vekke tsjekkerne. Da lagene sto klare til å ta avspark, var Karel Poborsky og Tomas Rosicky fortsatt i garderoben, og de forsinket annenomgangen noen flaue sekunder.

Men det som fulgte ble flaut for danskene, ikke tsjekkerne.