Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Dobbel Nistelrooy gav kvartfinale

Ruud van Nistelrooy scoret to ganger og sendte Nederland til kvartfinale mot Sverige.

Publisert 23.06.2004 22:37.
Av Arve Lote

Nederland var avhengig av hjelp fra Tsjekkia, som måtte ta poeng fra Tyskland hvis hollenderne skulle gå videre.

Kampfakta

Men samtidig måtte de gjøre jobben sjøl og slå Latvia. Det var ingen problemer.

Bare sekunder var spilt da Clarence Seedorf slo an tonen ved å skyte over fra god posisjon. Etter det så hollenderne seg aldri tilbake.

Hollenderne kom gang på gang gjennom på sidene og åpnet Latvias forsvar gang på gang. Men det måtte et straffespark til før det ble tellende resultat. Edgar Davids falt riktignok veldig lett i duellen med Latvias kaptein Vitalijs Astafjevs. Men van Nistelrooys straffe var det ingen feil på. Han sendte keeper Aleksandrs Kolinko til feil side og scoret trygt fra straffemerket.

Åtte minutter etterpå slo Seedorf et langt frispark mot borterste stolpe der Cocou headet inn foran mål. Der headet van Nistelrooy i mål fra kort hold: 2-0. Nederland hadde total kontroll i denne omgangen.

Full kontroll

Nederlenderne satte ned farten etter pause, men ikke mer enn at de hele tiden hadde kontrollen. Balterne var alltid et nummer for små i denne kampen. Bare unntaksvik klarte de å komme fram på banene, og de skapte aldri noen virkelig farlige situasjoner foran Nederlands mål.

Roy Makaay scoret Nederlands siste (Foto: Dimitar Dilkoff, AFP)
Tomålsscorer van Nistelrooy ble tatt av banen midtveis i omgangen, og erstattet av Roy Makaay.

Og seks minutter før slutt fikk nettopp Makaay avslutte et angrep med et skudd fra 14 meter. Det gav 3-0.

Cruiset inn

På det tidspunkt visste nederlenderne at Tsjekkia ledet over Tyskland, og at de kunne cruise inn til kvartfinaleplass.

Latvia hadde gjort det bra i sine to første kamper i EM, og hadde en sjanse til avansement med seier over Nederland. Men denne gangen skuffet de, og var aldri i nærheten av å true motstanderen.

van Nistelrooys to mål sendte ham opp på fire totalt i turneringen, og han deler toppscorertittelen med Englands Wayne Rooney.