Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Portugal til finale

Edwin Van Der Sar klarer ikke å redde skuddet til Maniche. (Foto: AFP/Scanpix)
Scoringer av Cristiano Ronaldo og Maniche sørget for at Portugal vant 2-1 over Nederland og er klar for finale på hjemmebane i EM i fotball.

Publisert 30.06.2004 22:36. Oppdatert 30.06.2004 23:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Billedgalleri fra kampen

Billedgalleri av fansen

Kampfakta

Luis Figo og hans landslagskamerater har Portugal for sine føtter etter å ha slått Nederland 2-1 i EM-semifinalen.

Cristiano Ronaldo og Maniche scoret målene, begge etter hjørnespark fra venstre, men det var Figo som tok ansvar fra start og sørget for at Portugal var hakket bedre og farligere enn Nederland.

Tre bilder av Cristiano Ronaldo 1-0-mål. (Foto: AFP/Scanpix)
Om portugiserne var sinte på Figo for hans barnslige oppførsel da han ble byttet ut mot England, har de tilgitt ham nå. I sitt fjerde forsøk greide Portugal endelig å vinne en semifinale, og det er mye hans fortjeneste.

Da de andre var tydelig preget av nerver, var det hans raid og enorme tekniske detaljer som gjorde dem trygge og motstanderne utrygge. Han sto også fram med innsats som inspirerte samtlige 11 å jobbe Nederland i senk.

Søndag skal Figo, lederen for landets gylne generasjon, endelig spille en seniorfinale. Men nå tilhører hele troppen den gylne generasjon, for laget som vant nasjonens hjerter i EM 2004 vil huskes lenger enn det som vant ungdoms-VM i 1991.

Det store flertall av de 46.679 tilskuerne på Estadio Alvalade var kledd i rødt og grønt, og de slo an tonen ved å synge nasjonalsangen som den knapt er blitt sunget før. Man trengte ikke være portugiser for å få gåsehud da.

Tent av scoringen

Figo var god helt fra avspark, men kampen trengte en scoring for at nervene skulle slippe grepet om de andre spillerne.

Den kom i det 26. minutt, og for en gangs skyld var ikke Figo involvert.Ronaldo vant et hjørnespark fra venstre. Figo ba Deco om å slå
corneren kort til ham, men fikk nei. I stedet sendte playmakeren ballen inn foran mål, og der fikk Ronaldo gå opp helt alene og nikke i mål.

Ellevill av glede løp 19-åringen langs kortlinja, rev av seg trøya og kastet den i bakken, og tvang dermed Anders Frisk til å runde av den portugisiske scoringsfesten med utdeling av gult kort.

Før det var tre utsøkte raid av Figo med innlegg Ronaldo (to ganger) og Pauleta burde tatt bedre vare på, kampens beholdning. Etterpå kom sjansene og de dramatiske situasjonene tett.

Cristiano Ronaldo jubler etter 1-0-målet. (Foto: Reuters/Scanpix)

Nesten Nederland

Nederland holdt på å svare bare to minutter etter ledermålet, da Edgar Davids kjempet seg til kortlinja og la inn. Ricardo Carvalho vant en duell ved nærmeste stolpe, men bakfra kom gode Marc Overmars og knallet ballen over.

Tre minutter etter det igjen nikket Clarence Seedorf rett utenfor etter et nytt innlegg fra Davids, og det virket som Nederland var i ferd med å overta. Men så løftet Deco ballen fram til Maniche som uforstyrret kunne legge inn fra høyre. Inne foran mål skjøt Pauleta fra kort hold, men Edwin van der Sar svarte med en fantastisk redning.

I det 39. minutt trodde nederlenderne de hadde utlignet da Ruud van Nistelrooy scoret etter fint forarbeid av Overmars, men linjemannen hadde vinket for en hårfin offside. En skuffet Overmars løp ut for å snakke med linjemannen og fikk gult kort.

Nederlenderne rakk ikke å roe seg før Figo holdt på å punktere kampen med en kjempeprestasjon. Hardt presset av Giovanni van Bronckhorst tok han med et framspill på brystet, fintet utover, gikk innover, tok en overstegsfinte og sendte et skrudd venstrebeinsskudd i stolpen.

Flott scoring

Portugal hadde den første store sjansen i 2. omgang også. Wilfred Bouma misset på ett av de flate, lange utsparkene til
Ricardo, og Pauleta var alene med keeper. Han skjøt hardt, men van der Sar holdt ballen fast.

Rett etter var det ut med Bouma da Nederland la om til tre mann bak i jakten på utligning, men det hjalp ingenting. Båret fram
av publikum stormet Portugal fram i nye angrep, og i det 58. minutt sto det 2-0.

Ronaldo tok et hjørnespark kort til Maniche, som uhindret avanserte mot hjørnet av 16-meteren og skrur ballen stolpe-inn bak en overrumplet van der Sar.

Da virket det avgjort, men fem minutter senere slapp Nederland inn i kampen igjen da midtstopper Jorge Andrade var uheldig i forsøket på å klarere van Bronckhorsts innlegg. Ballen seilte i en bue over keeper og falt til ro i eget mål.

Portugiserne hadde ikke kommet seg etter sjokket da Seedorfs frispark noen minutter senere skar gjennom feltet der van Bronckhorst var en av flere nederlendere som nesten fikk den nødvendige berøringen.

Men tross stort press mot slutten fikk ikke Nederland de helt store sjansene, takket være utrettelig portugisisk jobbing og litt smart uthaling av tiden.