Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Danmark spilte, Italia skapte

Thomas Sørensen redder ett skudd fra Alessandro Del Piero. (Foto: AFP/Scanpix)
Danmark angrep og angrep, men skapte nesten ikke sjanser. Det gjorde Italia, men ingen av lagene greide å score.

Publisert 14.06.2004 19:59. Oppdatert 14.06.2004 20:38.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Billedgalleri fra kampen

Selv om Danmark dominerte stort ute på banen i første kamp i EM-gruppe C, var det deres keeper Thomas Sørensen som ble
kampens store forgrunnsfigur. Hans redning på Francesco Tottis skudd i første omgang var EMs største prestasjon til nå.

Jon Dahl Tomasson skulle kanskje hatt straffe da han ble dyttet av Fabio Cannavaro i første omgang. (Foto: AFP/Scanpix)
Danmark dominerte kampen i halvannen omgang, men fikk lite igjen for det. Italia hadde de fire største sjansene inntil danskene gikk trøtte og Italia overtok initiativet.

Først da fikk Danmark sin feteste sjanse, men Gianluigi Buffon i Italia-målet viste at han ikke er dårligere enn Sørensen.

Dermed ble det uavgjort mellom laget som snøt Norge for førsteplass i EM-kvalifiseringen og laget som skal prøve å gjøre det samme i VM-kvalifiseringen som starter i september.

Italia skremte neppe Åge Hareide med det laget viste i Guimaraes mandag, men i glimt viste spillerne hvilken kapasitet de har.

Spilte ball

Totti hadde kampens første sjanse med et frispark fra nesten 30 meter som Sørensen så vidt klarte å slå til hjørnespark i det 13. minutt.

Ellers var det danskene som spilte ball, med hyppig bruk av flankene og med et solid grep om midtbanen der italienerne løp mye mellom.

Savnet av Thomas Gravesen (utestengt) og Jesper Grønkjær (i sorg) var langt fra så stort som fryktet.

Christian Poulsen gjorde manns jobb sentralt på midtbanen, Dennis Rommedahl og Martin Jørgensen var friske på kantene, og Thomas Helveg kom stadig framover fra sin backplass.

Italias landslagssjef Giovanni Trapattoni, som offentliggjorde startoppstillingen halvannen uke før EM, kunne nok lure på om det var så lurt.

Danskene virket meget godt forberedt. Men sjanser skapte de ikke, det ble bare nesten. Og i stedet viste Italia etter hvert hvor farlige de kan være.

En engasjert Morten Olsen på sidelinjen. (Foto. Reuters/Scanpix)
I det 44. minutt fikk Sørensen vise hva han duger til da han først reddet Alessandro Del Pieros skudd fra kort hold og deretter forbløffet ved på ren refleks å veive Tottis skudd på returen unna.

Kontret

Danskene fortsatte å storme framover i 2. omgang, men italienerne kontret seg til to nye kjempesjanser.

I det 53. minutt leverte Totti et fenomenalt framspill til venstreback Gianluca Zambrotta som skjøt rett utenfor lengste stolpe.

Fire minutter senere var Zambrotta pasningslegger, og Christian Vieri nikket hardt mot mål. Sørensen nådde ballen rett under tverrliggeren og vippet den over.

Danmark hadde til da yppet seg med noen langskudd og en avslutning fra Jørgensen som Buffon måtte ta på alvor rett før pause.

Men da kreftene ikke lenger holdt til å styre kampen, og de i stedet kunne kontre, ble Morten Olsens lag farligere.

Den største sjansen kom i det 75. minutt. Innbytter Claus Jensen var regissør. Han fant Jon Dahl Tomasson, som skjøt fra nesten fri posisjon foran mål. Buffon svarte med en flott redning, men Rommedahl kunne scoret på returen. Skuddet fra spiss vinkel ble blokkert og klarert.

Totti, som bare i glimt viste sin storhet, var heldig som slapp med gult kort da han flere minutter på overtid gikk inn med knottene først og traff Rene Henriksen i kneet.

Med 0-0 er ikke mye tapt for noen av lagene, men med rødt for Totti der ville mye være ødelagt både for Italia og for hele EM.