skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
President George W. Bush drøfter Irak med deler av sitt krigsråd, bl.a. sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney. (Arkivfoto: Reuters/Scanpix)
President George W. Bush drøfter Irak med deler av sitt krigsråd, bl.a. sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney. (Arkivfoto: Reuters/Scanpix)

Sender styrker hjem

Det amerikanske forsvaret tror at de alvorligste kampene i Irak er overstått og endrer derfor sammensetningen av styrkene rundt Persiabukta.

Publisert 15.04.2003 06:28.
- Jeg tror nok at de største kampoperasjonene er over siden alle større irakiske bakkeenheter ser ut til å ha løst seg opp, sa generalmajor i hæren Stanley McChrystal mandag.

Saddam Husseins hjemby Tikrit falt i går, og det var den siste byen amerikanske militærplanleggere ventet å møte organisert motstand fra irakiske elitesoldater i Republikanergarden.

- Nå går vi inn i en fase med små, men harde kamper, sa generalmajoren.

Erklærer ikke seier

Talskvinne for Pentagon Victoria Clarke understreket imidlertid overfor journalister at de ikke kan vente seg en seierserklæring riktig ennå. En gradvis nedtrapping av størrelsen og sammensetningen av militære styrker i området er imidlertid undervis, ifølge forsvarskilder.

Hangarskipene "Kitty Hawk", og "Constellation" reiser trolig vekk fra Persiabukta i løpet av uken. Det eneste hangarskipet som blir værende i Persiabukta blir dermed "Nimitz" som i forrige uke erstattet "Abraham Lincoln". "Theodore Roosevelt" og "Harry Truman" blir værende i det østlige Middelhavet inntil videre, opplyser forsvarskilder.

Viseadmiral Timothy Keating har imidlertid sagt at også en av disse kan bli sendt hjem snart.

Flyr til basene

Flere bombefly og jagerfly får også gradvis vende hjem til USA, ifølge forsvarskilder. Krigen i Irak startet med at Stealth F-117 fly bombet mål i Bagdad basert på etterretningsinformasjon om hvor Saddam Hussein skulle befinne seg. Seks av disse flyene kom mandag tilbake til basen i New Mexico. Resten er ventet tilbake i løpet av uken.

B-2 bombeflyene skal tilbake til Whiteman-flybasen i Missouri og jagerfly av typen F-15C skal etter hvert til Kaden-flybasen i Okinawa, ifølge forsvarskilder.

- Fasen med massive luftangrep ser ut til å ebbe ut. Da krigen var på sitt mest intense utførte invasjonsstyrkens fly 1500 bombetokt per dag. Søndag var antall angrep nede i 200, ifølge McChrystal.

Blir på bakken

Bakkesoldatene må imidlertid innstille seg på å bli værende i Irak en god stund til, og flere vil slutte seg til dem som allerede er i Irak. En forsvarskilde sier imidlertid at USAs 1. kavaleridivisjon ikke vil bli sendt til regionen.

USAs 1. panserdivisjon skal som planlagt forflyttes fra Tyskland til krigsområdet, men dette gjelder først og fremst militærpoliti, ingeniører og enheter som er spesialisert på militær administrasjon av sivile i okkuperte områder.

- Det kommer til å være et behov for kampberedskap en stund til for å bevare og skape et sikkert og trygt miljø, sa McChrystal.

Men det er åpenbart at det også vil være et stort behov for militære administratorer, for ingeniører og for militærpoliti.

- Det har vi tatt høyde for i troppeforflytningene, sa han. I alt skal 300.000 amerikanske soldater være i regionen. 140.000 britiske og amerikanske soldater skal være inne i Irak.

(NTB-AFP)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no