skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
President George W. Bush mottar hyllest fra utenriksministerene i Latvia, Litauen, Estland, Slovenia, Slovakia, Bulgaria og Romania. (Foto: Reuters/Scanpix)
President George W. Bush mottar hyllest fra utenriksministerene i Latvia, Litauen, Estland, Slovenia, Slovakia, Bulgaria og Romania. (Foto: Reuters/Scanpix)

Bush begunstiger allierte

Det hvite hus lar det regne med gunstbevisninger over land som støttet krigen mot Irak, samtidig som president George W. Bush søker støtte i FN fra motstandere som Frankrike, Tyskland og Russland.

Publisert 09.05.2003 08:34.
Fra frokost med den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen til lunsj med emiren av Qatar, som lot USA bygge en base i sitt land, og en seremoni i Det hvite hus for sju utenriksministere fra Øst-Europa, deltok Bush i hyllesten av sine allierte torsdag.

Samme dag kunngjorde talsmannen Ari Fleischer at USAs gode og pålitelige allierte, Filippinenes president Gloria Macapagal-Arroyo, er invitert til en gallamiddag 19. mai, og at Japans statsminister Junichiro Koizumi er invitert til Bushs ranch i Texas 22. mai. Et besøk på ranchen regnes for å være en stor ære.

HJEMMEBESØK: Australias statsminister John Howard ble invitert til president George W. Bushs ranch i Texas forrige uke (Foto: Getty Images).
- Det har vært en travel dag på utenriksfronten. Vi har ønsket noen av Amerikas beste venner og allierte i verden velkommen til Det hvite hus, sa Fleischer.

I de siste dagene har Bush også tatt imot Spanias statsminister José María Aznar i Det hvite hus, og på ranchen Australias statsminister John Howard, som han kalte en mann av stål og utnevnte til ærestexaner.

Samtidig er det kunngjort at Bush skal mellomlande i Polen på vei til et toppmøte i Russland i slutten av mai.

I unåde

Men noen av USAs mest tradisjonelle allierte som Frankrike og Tyskland, som gikk imot krigen, glimret med sitt fravær. Det samme gjaldt Russlands president Vladimir Putin som Bush var så imponert over i begynnelsen av sin presidentperiode.

Australias Howard ble mottatt på samme dag som Bush egentlig skulle ha vært på statsbesøk i Canada, som ble avlyst på grunn av den canadiske skepsisen til krigen.

Samme behandling fikk Mexicos president Vicente Fox, som i likhet med Putin var en som Bush satset på i begynnelsen, men som falt i unåde da Mexico ikke støttet krigen i Sikkerhetsrådet. Fox ble utelatt da Bush hyllet mexicansk-amerikanerne i en tale på en mexicansk helligdag tidligere denne uka.

Likevel har Det hvite hus i de siste dagene økt presset på Frankrike, Tyskland og Russland for å støtte et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd om opphevelse av sanksjonene mot Irak, noe som vil gi USA makt til å bruke Iraks oljepenger til gjenoppbygging.

Koalisjon av villige

Det hvite hus har lagt mye vekt på sin koalisjon av de villige som støttet krigen.

- Det som er synlig her er en påminnelse om hvordan verden var enig med USA og hvor få land som var uenig, sa Fleischer. Selv om miniland som Tonga var blant de villige, sa Fleischer at det ikke er størrelsen som teller, men viljen til å forsvare friheten.

Før krigen offentliggjorde USA at 45 land støttet krigen, av de nærmere 200 landene som fins i verden. Rundt 15 av dem ønsket å være anonyme, og blant de øvrige var det mange små land. Selv i flere av de viktige landene som støttet krigen, som i Spania, var det massiv motstand mot krigen i befolkningen.

(NTB-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no