skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

På utkikk etter neste krig

"Krigen mot Irak er begynnelsen, ikke slutten", heter det i marsutgaven av fagtidsskiftet Middle East International.

Publisert 21.03.2003 16:20.
Av utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit

En av USAs viseutenriksministere ble sitert, da han nylig besøkte Israel. Viseutenriksminister John Bolton sa: Når USA har ordnet opp i Irak "vil det bli nødvendig å ta for seg truslene fra Iran, Syria og Nord-Korea". Bolton er ansvarlig for avvæpning i det amerikanske utenriksdepartementet.

Cheney-rapporten

Denne amerikanske trusselen er i tråd med forslag som i september 2000 ble presentert i en hemmelig rapport, laget for den neo-konservative forskningsinstitusjonen "Project for the New American Century". Bak prosjektet sto Dick Cheney, som nå er USAs visepresident, Donald Rumsfeld, nå forsvarsminister, Paul Wolfowitz, nå viseforsvarsminister, Lewis Libby, Cheneys stabssjef og Jay Bush, som er bror til president George W. Bush.

I rapporten går det fram at disse menn, som i dag står sentralt i den amerikanske regjeringen, mente at USA skulle ta militær kontroll i Golf-regionen uansett om Saddam Hussein sitter med makten eller er borte.

Oppfordrer til flere kriger

I dokumentet med tittel: "Rebuilding America’s Defenses", sies det: Denne "omfattende amerikanske strategien" må gjøres gjeldende så langt inn i framtiden som mulig. Rapporten oppfordrer videre USAs regjering til å sloss og vinne flere, samtidige større kriger, og beskriver de væpnede amerikanske styrkene i utlandet som "kavaleri ved den nye amerikanske grensen".

Det var den skotske avisen Sunday Herald som først presenterte rapporten 15. september 2002. Artikkelen og hele rapporten: ”Strategy, Forces and Resources For a New Century” finnes på http://cryptome.org.rad.htm

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no