skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Klart brudd på folkeretten

- Dette er svært en tragisk situasjon, sier Oslo-biskop Gunnar Stålsett. Han mener nattens angrep på Irak er et klart brudd på folkeretten.

Publisert 20.03.2003 08:17.
TRAGISK: - Krigen mot Irak er meget tragisk, sier Oslo-biskop Gunnar Stålsett.
- Kirkene over hele verden har aldri før vært så samstemte i sin oppfatning og fordømmelse av en situasjon, sier Stålsett til NRK.

Selv våknet han som alle andre i morges til nyheten om at bombene har begynt å falle i Irak.

– Vi har jo på en måte ventet på det, men vi blir vel alle sammen veldig sterkt berørt. I alle fall kjenner jeg at det er en sterk uro og bekymring i situasjonen. Også i natt fikk jeg telefoner fra mennesker som spør hva de kan gjøre. Fra kirkens side oppfordrer vi alle til å be, til ettertanke og stillhet, men også til å snakke sammen, og ikke minst snakke med barna, sier Stålsett.

Sørger

Han understreker at det er særlig grunn til å sørge over sivilbefolkningen i Irak, som etter å ha lidd i mange år under en diktator, nå utsettes for verdens største krigsmaskin.

- Jeg synes også det er grunn til å sørge over at den rettsorden som ble etablert etter siste verdenskrig, har blitt satt til side av de store demokratiske nasjonene som selv har vært med på å bygge denne rettsordenen. Det gir all grunn til bekymring, påpeker biskopen.

Kirker over hele landet åpner nå dørene i forbindelse med krigsutbruddet. I Oslo Domkirke vil det blant annet bli avholdt sørgegudstjeneste klokken ti lørdag formiddag, opplyser Stålsett.

- Et stort ansvar

Generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors advarer USA og Storbritannia mot å glemme sivilbefolkningen i forbindelse med angrepet på Irak.

- Nå har de som angriper et stort og tungt ansvar for å overholde folkeretten, skåne sivile og bare angripe militære mål og kommandoposter, sier Egeland til NTB.

Det internasjonale Røde Kors har ti hjelpearbeidere inne i Irak. Norges Røde Kors har selv 17 norske hjelpearbeidere i området, fordelt på landene Iran, Jordan, Kuwait og Israel. Fem team med ytterligere 40 norske Røde Kors-medarbeidere kan på kort varsel dra ned for å bemanne feltsykehus og andre helseenheter som Norges Røde Kors forbereder å sende ned.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no