skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Nyheter/Innenriks/valg/valg 2003 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2003 Sist oppdatert 14:48
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
 
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Glad SV-leder

- Jeg er glad for en sånn klar framgang. Dette er første etappe mot stortingsvalget, sa SV-leder Kristin Halvorsen under partilederdebatten i kveld.

Publisert 16.09.2003 00:06. Oppdatert 16.09.2003 00:47.
- Mot vårt beste valg noensinne, sa SV-leder Kristin Halvorsen.
Spesielt gledelig syntes hun det var at partiet ser ut til å gjøre det godt i flere byer.

- Vi er i ferd med å gjøre vårt beste valg noensinne, sa Halvorsen.

SV-lederen er veldig spent på hvordan det politiske landskapet vil se ut kommende høst og vår.

- Jeg tror det ikke er helt utenkelig at det kan bli litt turbulens og mulig regjeringsskifte, men vi må jo vente og se hvordan tingene utvikler seg, sa hun.

Hun påpekte at det må være like slitsomt for KrF som SV lokalt å måtte velge mellom å kutte i budsjettet til de eldre og til skolen.

- Jeg tror at det er en mulig mobilisering her nå fram mot 2005, der invitasjonen også må gå inn mot sentrum. Jeg tror dette resultatet gjør noe med det politiske signalet som går inn i rikspolitikken, sa Halvorsen.

Samlet Ap

Ap-leder Jens Stoltenberg.(Foto: Scanpix)
Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg syntes også at valgresultatet først og fremst ser ut til å være en god start fram til stortingsvalget.

- Jeg er glad for at vi har greid å være et samlet, enhetlig parti som har klart å snu tilbakegang til framgang i forhold til valget for to år siden, men jeg er ikke fornøyd i forhold til hva som er våre ambisjoner og mål for 2005. sa han.

- Vi går klart fram i forhold til valget for to år siden og gjør det klart bedre enn mange meningsmålinger har vist den siste tiden. Vi opplevde for to år siden at Høyre pustet oss i nakken. Nå øker vi klart avstanden i forhold til Høyre. Vi er 8-9-10 prosent større enn Frp som var større enn oss på mange målinger i lange perioder og vi er omtrent opp mot dobbelt så store som SV, sa Ap-lederen.

Da han ble konfrontert med at dette ser ut til å bli det dårligste kommunevalget Ap har gjort på 75 år, svarte Stoltenberg slik: - Det er jeg veldig klar over og det er få som er mer klar over det enn meg, men det er samtidig slik at i forhold til stortingsvalget så går vi klart fram.

Skandale

Frp-leder Carl I. Hagen var tilfreds.
Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen sa at det ville være en nasjonal skandale hvis de andre partiene nå skulle gå sammen og kaste ordfører Terje Søviknes i Os.

Partiet gjorde et brakvalg i paradekommunen Os, med en oppslutning ifølge det foreløpige resultatet på 47 prosent.

På dette grunnlaget mente Hagen det ikke fantes noe grunnlag for et ordførerskifte.

Partilederen var tilfreds med valgresultatet på riksplanet:

- Jeg hadde håpet på det beste lokalvalg i partiets historie, snarere enn det beste valg totalt. Jeg er meget godt fornøyd, oppsummerte Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen.

Analysere

KrF-partileder Valgerd Svarstad Haugland.
KrFs partileder Valgerd Svarstad Haugland vil ikke si noe om sin stilling som partileder etter partiets dårligste valg på mange år.

- Jeg ønsker ikke å si noe om min stilling som partileder nå, sa Valgerd Svarstad Haugland i partilederdebatten, og pekte på at hun er valgt for to nye år.

- Jeg tror vi skal analysere dette resultatet etter at vi lagt valgnatta bak oss, og finne ut hva vi kunne ha gjort annerledes og bedre. Dette resultatet ligger på samme nivå som vi hadde i sommer, slik at valgkampen ikke har gitt oss det løftet vi hadde håpet på, konstaterte hun. Det er mange glade fjes her i dag, vi er ikke blant dem, sa Svarstad Haugland.

Nedtur

- Dette var en nedtur, sa statsminister Kjell Magne Bondevik. (Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix)
-Resultatet av lokalvalget viser at det kan koste å ta ansvar, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i partilederdebatten.

Han viste spesielt til trepartiregjeringens stramme budsjettpolitikk. Bondevik tilføyde at han i løpet av en lang politisk karriere hadde vært med på både oppturer og nedturer.

- Dette var en nedtur, sa statsministeren uten omsvøp. Resultatene av denne politikken begynner å komme. Jeg håper dette etter hvert også vil bli verdsatt, sa statsministeren, som ikke ville være med på at Kristelig Folkepartis svake resultat er en følge av partiets samarbeid på høyresiden.

- Det er to partier som aldri har hatt regjeringsmakt, og som preges av det, som er gått fram ved dette valget, sa Bondevik.

Han understreket at valget ikke var noe stortingsvalg, men sa at hvis Carl I. Hagen ønsket å bruke det til å felle regjeringen, er det opp til ham.

Samtidig ville statsministeren ikke gjøre noe forsøk på å bortforklare regjeringspartienes samlede tilbakegang ved valget.

Høyre fornøyd

høyre-leder Jan Petersen.
Høyres partileder Jan Petersen var godt fornøyd med at Høyre fremdeles ser ut til å bli det største ikke-sosialistiske partiet etter kommune- og fylkestingsvalget.

Selv om Høyre har gått tilbake siden forrige valg, ville ikke partilederen være med på å betegne dette som en skuffelse.

- Jeg fester meg ved at vi er det nest største partiet og at vi er størst på ikke-sosialistisk side. Det betyr at vi har holdt godt egentlig, og tror vi også kan si at vi har løftet oss gjennom valgkampen, sa Petersen.

Partilederen var ikke minst svært spent på hva som skjedde i hovedstaden. Det er klart det er spennende det som skjer i Oslo, det er svært viktig. Bergen gikk jo veldig bra for Høyres vedkommende, og jeg håper inderlig at hovedstaden også ender på vår side, sa Petersen.

Han var ikke overrasket over den dårlige oppslutningen om valget, og mente at politikerne nå må diskutere hvilken rolle rikspolitikere skal ha i et kommune- og fylkestingsvalg.

- Jeg er ikke overrasket over den dårlige oppslutningen om valget etter at vi som rikspolitikere gang på gang har fortalt om at alt er tungt og trist og leit i kommunene og at vi ikke kan gjøre noe med det, sa Høyre-lederen.

Venstre med

Venstre-leder Lars Sponheim mente at partiet fortsatt vil spille en viktig rolle i mange kommuner.
Venstres leder Lars Sponheim mener at valgresultatene så langt viser at Venstre fortsatt spiller en viktig rolle i mange kommuner.

- Vi har fått et resultat omtrent som stortingsvalget for to år siden. Vi har mange bra enkeltresultater i mange kommuner, og kan spille en viktig rolle i mange steder, sa Sponheim.

Han pekte på at de siste tallene fra Oslo viste at Venstre ville sikre borgerlig flertall i hovedstaden.

- Jeg tror nok at i forhold til størrelse så vil vi nok se relativt mange flere ordførere fra Venstre enn en del andre som har forskuttert og gjort opp regning uten vert før dette valget, sa Sponheim.

(NRK-NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM VALGET 2003

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
10 SISTE NYHETER
Følg debattane i
Stortinget på
direkten.
Video Video  Lyd Lyd
30 SISTE VALGNYHETER FRA HELE LANDET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no