skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Utsatt konsesjon

Hammerfest Energi må trolig vente helt til høsten før det blir klart om kraftselskapet får konsesjon for bygging av et CO2-fritt gasskraftverk i Hammerfest. Kraftselskapet har fått pålegg om tilleggutredninger.

Publisert 20.05.2005 07:25.
Av Eirik Palm

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat som krever tilleggsutredninger etter at konsesjonssøknaden og konsekvensutredninga for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk, har vært ute til høring. Det betyr forsinkelser.

- Vi hadde lagt opp til at konsesjonsbehandlinga skulle være avsluttet før sommerferien, men det går ikke, sier seksjonssjef Arne Olsen i NVE.

Mangler
Kraftselskapet har søkt om konsesjon for bygging av et 100 MW gasskraftverk med CO2-håndtering i Hammerfest. Kraftverket skal etter planen drives av gass fra Snøhvitfeltet, mens CO2 som fjernes under forbrenninga, sendes ut til et deponi ved gassfeltet. Dette er NVEs krav:

- utredninga for støy og utslipp til luft er for upresis
- renseprosessen for miljøgassen NOx er for mangefullt beskrevet

- ferdsel og sikkerhet er for mangefullt utredet
- det samme gjelder lønnsomheten i et slikt gasskraftverk.

Avgjørelse i august/september

Det betyr at Hammerfest Energi må sette seg ned og lage nye utredninger. Siden må disse ut på en ny, kort høring. Olsen tror NVE dermed ikke kan ta noen avgjørelse før sent i august eller tidlig i september. - Vi vil nok føle oss mer bekvem med det tidsaspektet, ja, sier seksjonssjefen.

Forberedt på å vente

Hammerfest Energi har tolket høringsuttalelsene som i hovedsak positive.
Men mens miljøstiftelsen Bellona anbefaler at konsesjonssøknaden innvilges, er Statkraft mer kritisk til hva et slikt kraftverk betyr for kapasiteten i nettet.

Prosjektdirektør i Hammerfest Energi, Bjørn Blix, er innforstått med at de må vente enda lenger på om kraftselskapet får konsesjon til å bygge det som kan bli landets første gasskraftverk med CO2-håndtering.
- Det betyr for konsesjonen at den sannsynligvis blir utsatt i to måneder. Vi trodde utredningene vi hadde gjort, var gode nok.
Ifølge Blix vil dette ikke ha noe å si for framdrifta i prosjektet.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no