skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Riggspleising sikrer tempoet i nord


Fire oljeselskapene går sammen om å leie tre borerigger på langtidskontrakter. Ordføreren i Hammerfest og Snøhvit Næringsforening mener dette også sikrer letetempoet i Barentshavet.

Publisert 23.03.2005 06:44. Oppdatert 23.03.2005 11:45.
Av Eirik Palm

I meldinga fra oljeselskapene heter det at riggene skal brukes på norsk sokkel, men ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest mener dette også sikrer tempoet i letinga etter olje og gass i Barentshavet.

Klart signal


-Signalene dette gir, er at de tenker en større aktivitet, også i Barentshavet. Det kan altså føre til at man får en permanent aktivitet i Barentshavet.

Jakobsen mener det er et klart tegn når Statoil, Norsk Hydro, Eni og Shell blar opp tre milliarder kroner når de går sammen om å leie tre leterigger på langtidskontrakter. Samtlige av disse selskapene har tidligere erklært at de er interessert i å lete mer i nord. To av de aktuelle riggene er, eller har vært i bruk i Barentshavet.

Tilgjengelige rigger

Det er foreløpig ikke klart hvor riggene skal brukes, men informasjonssjef Edd-Magne Torbergsen i Statoil bekrefter at det også kommer flere letebrønner i nord.

– Barentshavet er så interesant at vi tar sikte på at dette blir et område hvor det blir mer aktivitet i årene framover. Det er selvsagt avhengig av resultatene av brønnene som er under boring, men samtidig vet vi at myndighetene vil tildele nytt areal i Barentshavet om ca ett år.

– Barentshavet og de nordlige områdene er litt vanskelig å planlegge boreaktivitet på. Det er et stort areal og innenfor dette store arealet er det også boretidsbegrensinger, altså når man har lov og når man ikke har lov å bore. For å få denne kabalen til å gå opp, må vi planlegge dette nøye slik at vi ikke kolliderer med begrensningene. Det betyr at vi må ha rigger tilgjengelig hele tida, sier Torbergsen.

-Barents i bunn

Vanskeligheter med å skaffe borerigger førte blant annet til at italienske Eni i fjor høst måtte gi opp planene om å bore på Goliath-feltet utenfor Sørøya.
Lederen i Snøhvit Næringsforening, Arvid Jensen, er heller ikke i tvil om hva dette betyr.

– Det er klart at man alltid har retrettmuligheter og muligheter til å bruke dem både i Barentshavet og i Nordsjøen, men riggene er veldig godt egnet for Barentshavet, og jeg vil nok tro at Barentshavet ligger i bunnen her.

– Legger press

Den samme analysen har Greenpeace, men Truls Gulowsen liker ikke det han leser.

– Oljeselskapene legger utilbørlig press på forvaltningsplansprosessen for Lofoten og Barentshavet når de bruker så mye penger på riggleie allerede, sier Gulowsen.
Greenpeace tror også avtalen som oljeselskapene har inngått, betyr større tempo i nord.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no