skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Varsler krig mot Goliath

Miljøbevegelsen varsler full krig for å stanse den planlagte boringa på Goliath-feltet i Barentshavet til høsten. I går bekreftet Eni at riggen «Eirik Raude» skal bore på feltet utenfor Sørøya i september.

Publisert 17.03.2005 07:18.
Av Eirik Palm

- Dette er kanskje det feltet som er aller mest uaktuelt å bore på av miljøhensyn. Her er det nær land, nær fuglefjell og nær viktige oppvekstområder for fisk, sier kampanjeleder Truls Gulowsen i Greenpeace.

Symbolsak

Goliath har blitt en symbolsak for kampen mot oljevirksomhet i nord. Derfor legger miljøbevegelsen mye prestisje i å få hindret den planlagte boringa.

- Aksjoner alene er kanskje ikke nok, men det kan være et viktig virkemiddel for å få Eni til å forstå at dette kommer til å koste mer enn det smaker, sier Gulowsen.

Tre brønner

Eni har søkt om boring av tre letebrønner på feltet. Dersom alle tre brønnene bli boret, vil det ta 130 dager, skriver Statens forurensingstilsyn, SFT, i høringsbrevet som nå har gått ut.

Utslippene vil i hovedsak være såkalte grønne kjemikalier, altså kjemikalier som i følge SFT er ufarlige for miljøet. Det samlede utslippet av gule kjemikalier er på tre tonn. Riggen «Eirik Raude» som skal brukes, er også den eneste som i dag tilfredsstiller miljøkravene for boring i nord.

Venter bråk

I utredninga beskriver selskapet miljøkonsekvensene som minimale, men pressetalskvinne Ida Andersen er også klar over at det kan bli bråk.

- Jeg håper ikke det, men vi får vel si at vi kjenner miljøorganisasjonenes holdning. Vi håper på å komme i en dialog med dem.

- Må avklares

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen liker ikke krigserklæringa. Han mener det er viktig å finne ut hva Goliath virkelig skjuler.

– Man må se om det er drivverdige funn av olje som kan kobles sammen med andre felt og dermed gjøres lønnsomme. Det letes jo både etter olje og gass i Barentshavet, og når man har oppdaget olje, må man få lov til å avklare om det er drivverdig.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no