skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

SFT leste om boretillatelse på Internett

Statens Forurensningstilsyn, SFT, kjente ikke til at Norsk Hydro får utvidet boretillatelse på Obelix-prospektet i Barentshavet. SFT-direktør Håvard Holm sier han ikke kjente til vedtaket før han leste om det på Internett.

Publisert 15.03.2005 11:32. Oppdatert 15.03.2005 15:49.
Av Eirik Palm
Boreriggen "Eirik Raude"


- Nei, vi kjente ikke til dette vedtaket før vi så det på Internett i dag. Vi har vært i kontakt med Hydro for en tid tilbake og drøftet hvilke pplysninger vi i tilfelle ville ha hvis de skulle søke om en forlengelse.
- Men er dette vanlig forvaltningspraksis?
- Dette er ikke vanlig i det hele tatt. Jeg kan ikke i min tid huske at vi har hatt en likende sak, sier Holm.

Vurderer nye krav

Dårlig vær, borestans og to mindre utslipp har ført til forsinkelser på Obelix-feltet. Hensynet til fugl, fisk og sjøpattedyr gjør at det i perioder ikke er lov å drive leteboring på besteme områder i Barentshavet. Norsk Hydro skulle etter planen være ferdig med brønnen den 20. mars, men trenger mer tid. Nå har selskapet fått dispensasjon for å fortsette fram til 20. april.

- Vi går nå igjennom materialet vi har og tillatelsen vi har gitt, for å se om det som har skjedd fører til at vi må stille nye krav, eller om vi skal gjøre noe i det hele tatt.

Raser

Og nå raser miljøbevegelsen. Bellona-leder Frederic Hauge sier miljøstiftelsen nå undersøker om departementet har mulighet til å gi en slik tillatelse uten å la forslaget gå ut på høring.

- Vi vil se juridisk på dette. Dette er et vedtak som jeg egentlig ikke tror Olje- og energidepartementet har mulighet til å gjøre uten at miljøinstansene er involvert i prosessen, sier Hauge.

Ingen i Olje- og energidepartementet har i dag vært tilgjengelig for intervju på radio. Informasjonssjef Sissel Edvardsen mener vedtaket ikke skjer på bekostning av miljøet, og viser ellers til pressemeldinga, hvor det heter at Obelix-brønnen - både av hensyn til ressursforvaltninga og helse, miljø og sikkerhet - bør fullføres nå.

Bekrefter

Samtidig bekrefter departementet i pressemeldinga at det er gjort funn som må undersøkes ytterligere. Lederen i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul er klar over at trøkket i Barentshavet kan øke kraftig dersom det viser seg å være større funn.

Oljeselskapet selv er fornøyd med forlengelsen, men informasjonssjef Gisle Johanson er lite villig til å lette på sløret. I stedet viser han til pressemeldinga fra departementet, hvor det heter at det er "påtruffet formasjoner i brønnen, som må undersøkes ytterligere for å avklare eventuell betydning for kartlegging av områdeets petroleumspotensial".

- Jeg kan ikke si noe mer om det i dag. Vi er nødt til å fullføre dette undersøkelsesprogrammet vi har satt igang. Nå bruker den tiden vi har fått til å hente nødvendig informasjon, som vi venter spent på, og som vi vet mange andre utenfor venter på.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no