skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Spår kø i Barentshavet dersom funnrykter holder vann

Oljeekspert og miljøbevegelse spår kamp om leteplassene i Barentshavet dersom det er hold i ryktene om at Hydro har gjort et stort oljefunn på Obelix-prospektet.

Publisert 14.03.2005 15:24.
Av Eirik Palm

Petroleumsstrategisk rådgiver Hans Henrik Ramm tror interessen for å lete etter olje på norsk side i Barentshavet kommer til å ta seg kraftig opp dersom det er hold i ryktene.

– Hvis det virkelig er et stort oljefunn, er det en solid oppreisning for Barenthavet som leteprovins, også etter olje. Jeg skulle tro at flere selskap kommer til å søke, at det blir mer konkurranse om blokkene og at det blir flere letebrønner og derfor større aktivitet, sier Ramm

Rykter

I forrige uke begynte ryktene å gå om at Norsk Hydro kan ha gjort et kjempefunn på Obelix 190 kilometer nordvest av Hammerfest. Ramm utelukker ikke at det er funnet noe. Hva og hvor mye, vet man imidlertid ikke. Derfor råder den tidligere statssekretæren i Olje- og energidepartementet optimistene til å vente med å juble til brønnen er testet og resultatene er klar.
Men dersom det faktisk er gjort et stort funn, er det dårlige nyheter for miljøbevegelsen.

– For da blir det jo flere oljeutbygginger i området, sier han.

Venter sterkt press

Det er også lederen i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul enig i. Hun frykter et eventuelt funn fører til et sterkt press fra oljeselskapenes side.

– Det som myndighetene må gjøre nå, er å gardere seg mot presset som kommer til å komme fra oljeselskapene, og gi en klar beskjed om at det ikke skal settes igang planlegging før man har fått sett hvilke områder som er sårbare, sier hun.

– Tror du det kommer et sterkt press dersom det viser seg å være hold i ryktene?

– Garantert!

Vil ikke kommentere

Norsk Hydro vil selv ikke kommentere ryktene, men konserndirektør Tore Torvund la ikke skjul på at selskapet hadde tro på det aktuelle området da boringa startet tidligere i vinter.

– Vi mener dette området er det mest lovende vi kan bore på i Baretshavet nå, sier Torvund.

– Men hvis dere ikke gjør funn?

– Hvis vi ikke gjør funn er det nok god grunn til å anta at vi vil bruke en del tid for å vurdere videre framrykning her oppe, sa han Torvund i januar.

Uansett, fra alle parter er rådet til optimistene: Spar jubelen til testresultatene er klare.

– I øyeblikket er det bare rykter om at det er et funn. Hvor stort det er og hva det er, kan vi ennå ikke vite, sier Ramm.


Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no