skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Stopper boringen etter utslipp

Petroleumstilsynet nekter å la riggen «Eirik Raude» fortsette leteboringa i Barentshavet før sikkerhetstiltakene om bord er gjennomgått. Hydro lover å rydde opp.

Publisert 18.02.2005 10:40. Oppdatert 18.02.2005 14:52.
Av Eirik Palm

Hydro misliker at boreriggen «Eirik Raude» har hatt to utslipp under boringa på Obelix-feltet i Barentshavet. Det sier informasjonssjef Gisle Johanson.

- Vi er bekymret og tar dette svært alvorlig, og vil selvsagt følge opp pålegget som Petroleumstilsynet har gitt til riggselskapet. Vi vil gjøre vårt for å sikre at riggen møter de krav som vi og myndighetene har satt til den, sier Gisle Johanson i Norsk Hydro.

Spørsmål om tillit

Teknisk svikt førte til at 6000 liter vannbasert væske ble sluppet ut fra riggen 8. februar. Åtte dager sere ble fire kubikkmeter vannbasert boreslam sluppet ut i havet. Dette er såkalte grønne kjemikalier, kjemikalier som ikke er miljøskadelige i følge SFT. Men Petroleumstilsynet mener utslippene går på tilliten løs, sier direktør Magne Ognedal.

- Fordi disse to hendelsene var hendelser som selvfølgelig ikke skulle skje. De indikerer barrierresvikt, og da blir vi usikre på hvordan tilstanden til resten av barrierene på riggen er. Vi kan ikke leve med usikkerhet.

- Dette er et spørsmål om tillit?

- Dette har med tillit å gjøre, ja, sier Ognedal.

Tre brønner

Dette er den første av tre brønner som «Eirik Raude» skal bore i Barentshavet i vår. Riggen er allerede forsinket med boringa på Obelix-feltet nordvest for Hammerfest, og Bellona-ledere Frederic Hauge frykter nå at forsinkelsene vil forplante seg i det videre boreprogrammet. Dermed kan det bli aktivitet i perioder hvor områdene egentlig har vært fredet for leteboring, mener han.

- Og jeg ser egentlig ikke noen annen naturlig konsekvens av dette, enn at boreprogrammet bør stanses for i vinter, sier Hauge.

Vil ikke kommentere

Riggselskapet Ocean Rig ville i dag ikke kommentere saken. Men Norsk Hydro har fremdeles tro på at de skal være ferdige innen fristen.

- Det legger vi opp til, ja.

- Hvordan følger dere opp?

- Det gjør vi i direkte kontakt med selskapet Ocean Rig på land og ute på riggen, sier Gisle Johanson i Norsk Hydro.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no