skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Kan ikke stole på oljeselskapene

– Utslippet fra boreriggen «Eirik Raude» viser at man ikke kan stole på oljeselskapene.

Publisert 16.02.2005 07:36. Oppdatert 16.02.2005 07:39.
Av Eirik Palm

Utslippet fra boreriggen «Eirik Raude» viser at man ikke kan stole på oljeselskapene. Det mener miljøstiftelsen Bellona etter at den høyt profilerte boreriggen i forrige uke slapp ut 6000 liter med såkalte grønne kjemikalier. Hendelsen viser at sikkerheten er god, mener oljebransjen.
Men Bellona-leder Frederic Hauge er ikke overbevist:

- Det skal være null utslipp i Barentshavet. Det er vel i ferd, fra min side, til å bli null tillit.

-Svekker tilliten

«Eirik Raude» er en av verdens mest avanserte rigger og i prinsippet den eneste i verden som for øyeblikket tilfredsstiller miljøkravene i Barentshavet. Selv om utslippet ved Obelix-feltet er lite og kun handler om miljøgodkjente stoffer, er det med på å svekke tilliten, mener Hauge.

- Nå er ikke dette utslippet i seg selv et stort miljøroblem på noen måte, men det illustrer - akkurat som det forrige boringa som også brøt utslippstillatelsen - problemet med en omfattende oljeaktivitet i nordområdene. Oljeselskapene holder ikke det de lover, sier Hauge.

Dermed braker Bellonalederen og lederen i Snøhvit Næringsforening, Arvid Jensen, sammen igjen.

Avviser

- Når det kommer et utslipp av hovedsaklig vann og såkalte grønne, uskadelige stoffer, så måtte man forvente et uspill fra Frederic Hauge. Det er hans måte å jobbe på. Det dreier seg om å påvirke opinionen, tydeligvis, sier Jensen.

Uka før utslippet gjennomførte SFT en kontroll av utslipp til vann, kjemikaliehåndtering og avfallshåndtering på riggen. SFT er fornøyd etter kontrollen. Oljeselskapene mener summen av dette forteller om god sikkerhet.

- Jeg tror de som setter seg inn i saken vil se at SFT konkluderer med at utslippet ikke har hatt miljøkonsekvenser, og at vi på den måten skal greier å opprettholde tilliten til at vi driver på en seriøs, miljøvennlig og grundig måte, sier informasjonssjef Gisle Johanson i Norsk Hydro.


Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no