skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Folk i Nord-Norge blir lurt

Bellona skal kjøre båt langs kysten av Nord-Norge for å fortelle folk at de er blitt lurt. Politikere og oljeselskaper bløffer om nullutslipp, mener Frederic Hauge.

Publisert 25.08.2004 10:13.
Av Harald Bøe og Knut-Sverre Horn

Boreslammet som slippes ut er blandet med kjemikalier. Bellona mener folk blir lurt med prat om nullutslipp.

Kampen om boring etter olje og gass i Barentshavet hardner til. På oljemessa i Stavanger fortalte Bellona-leder Frederic Hauge at Bellonabåten denne uka drar langs kysten mot nord. Der skal Bellona overbevise alle nordlendinger om at den planlagte oljeboring i Barentshavet må stanses.

Slipper ut kjemikalier

– Vi må informere befolknigen i nord om at det man har snakket om som nullutslipp, er ikke nullutslipp. Både Statoil og Hydros søknader om å bore nå i vinter viser tydelig at det skal slippes ut store mengder kjemikalier, sier Hauge.

Mandag sa den nye Statoil-sjefen Helge Lund at det er viktig for oljeselskapene å få større muligheter til oljeboring i Barentshavet. Foreløpig har myndighetene sagt ja til boring av to brønner nå i høst, en til Hydro og en til Statoil. Det er disse boringene Bellona vil stanse – uten ulovlige aksjoner.

Frederic Hauge

Lovlig motstand

– Nå skal vi først og fremst bruke legale virkemidler. Vi er helt sikre på at vi skal stoppe dette i vinter. Og så skal vi infomere befolkningen i Nord-Norge om hvordan de er blitt lurt gang på gang av politikere og oljeindustri som har snakket om nullutslipp. Det er ikke en realitet i dag.

– Tror du dere har støtte blant folk i Nord-Norge?

– Jeg er helt sikker på at det er svært mange som mener at skal det være oljeboring i nord, så må null utslipp virkelig være null.

Saklig

Direktør for miljø i Statoil, Stig Bergseth, har ingenting imot at det nå blir en debatt i Nordland, Troms og Finnmark om oljeboring i de nordlige havområdene.

– Det er viktig at debatten og diskusjonen går, men den må gå på et saklig og faktabasert grunnlag.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no