skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Krever fortgang i Barentshavet

Nye olje-konsesjoner utenfor Finnmark må komme neste år, mener samtlige deltakere på oljekonferansen i Kirkenes. Også Fiskarlaget slutter seg til kravet.

Publisert 18.02.2004 15:09.
Av Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

Verken oljeindustrien, finnmarkspolitikere eller fiskarlaget vil vente i fem år på en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet. De krever nye tildelinger neste år.

En oljekonferanse i Kirkenes i regi av Oljeindustriens Landsforening og Finnmark fylkeskommune konkluderte onsdag med et unisont krav om en 19. konsesjonsrunde neste år med nye tildelinger utenfor i Finnmark.

Arvid Jensen

Opinionskamp

Lederen i Snøhvit Næringsforening Arvid Jensen er rede til å kjempe med miljøbevegelsen om opinionen.

– Vi aksepterer ikke miljøbevegelsens argumenter. De later som Lofoten-problematikken også gjelder i Barentshavet, og tolker regjeringens gjenåpning i Barentshavet til bare å gjelde de fire letebrønnene som skal bores i år. Dersom denne fortolkningen vinner fram, vil det i praksis bety stans i all ny virksomhet fram til 2008-2009. Det har verken Finnmark eller Norge tid til, sier Jensen til NTB.

Neste år

Statoils boresjef Tor Fjæran mener regjeringen er uklar i sitt gjenåpningsvedtak fra desember i fjor. Uklarheten går på om nye lisenser er knyttet til at den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet skal være på plass før nye tildelinger kan gis.

– Vi må kunne jobbe uavhengig av forvaltningsplanen. Oljedelen er allerede utredet. Vi bør få inn resultatene av de fire letebrønnene som skal bores i år, og kunne oppnå nye tildelinger i andre halvår neste år, sier Fjæran.

Positive fiskere

Distriktssekretær Ivar Sagen i Finnmark fiskarlag sluttet seg til ønsket om en rask utbygging av olje- og gassvirksomheten i Finnmark.

– Også fiskerne innser at fylket trenger flere bein å stå på. Vi var raskt ute med å si ja til Snøhvit, og er fornøyd med de løsningene som kom. Men vi sier ikke ja til ny virksomhet uten forbehold. Fiskeriene må holdes skadesløse og vi forlanger nullutslipp fra virksomheten. Ut over det ser vi den gryende oppdrettsnæringa i Finnmark som et større problem enn oljenæringa, sier Sagen.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no