skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Hemmelige brev om Lofoten

Verdens naturfond klager til Sivilombudsmannen for å få utlevert hemmelige dokumenter om oljeboring utenfor Lofoten.

Publisert 05.12.2003 11:07.
Av Knut-Sverre Horn

Miljøvernorganisasjonen vil ha innsyn i brev der Forurensningstilsynet og Havforskningsinstituttet kommer med faglige anbefalinger.

Generalsekretær Rasmus Hanson mener Oljedepartementet bryter offentlighetsloven når brevene blir holdt hemmelig.

WWF har bedt om innsyn i brev fra blant andre SFT og Havforskningsinstituttet om oljeboring ved Lofoten. Olje-og energidepartementet (OED) har avslått søknad, ifølge WWF selv.

– Var åpent før

- Brevene inneholder faglige anbefalinger om hvilke områder som bør og ikke bør åpnes for oljevirksomhet. I forrige nominasjonsrunde i 2001 var anbefalingene fra SFT offentlige. Den gang sa SFT at havområdene utenfor Lofoten burde stenges for all petroleumsvirksomhet av hensyn til fisk, sjøfugl og marine pattedyr, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF-Norge.

- Regjeringen skjuler viktig informasjon. Det er nå debatten om Lofoten foregår. Det er helt uakseptabelt at Regjeringen av bekvemmelighetshensyn holder anbefalinger fra faginstitusjoner hemmelige. Folk har krav på å få vite hvilket informasjonsgrunnlag Regjeringen tar sin beslutning på, sier Hanson

Ulovlig

WWF mener avslaget fra departementet innebærer en svært uheldig innstramming av offentlighetspraksis. Den påstanden må Sivilombudsmannen ta stilling til når WWF klager inn saken.

- At Regjeringen strammer inn innsynsynsretten kan dessuten være et brudd på loven om rett til miljøinformasjon og på internasjonale forpliktelser Norge har påtatt seg gjennom å ratifisere Århuskonvensjonen om retten til miljøinformasjon, sier Rasmus Hanson.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no