Amerikanske Lynda Høy-Petersen er en kløpper til å lage gresskarlykter til Halloween. Det er en tradisjon hun har tatt med seg til Kristiansand fra USA.
I Sørlandske butikker bugner det akkurat nå av flotte, oransje gresskar til en ganske billig penge. Spørsmålet for uerfarne lyktemakere er, hva bruker vi innmaten til?
I USA er gresskar først og fremst Thanksgiving-mat, og da gjerne i form av gresskarpai. Fyllet til gresskarpaien lages nå, fryses ned, og er klart til å fylles i paideigen når Thanksgiving kommer den fjerde torsdagen i november. I år faller den på 27. november.
Om du vil følge den amerikanske tradisjonen, eller har lyst til å spise gresskarpai med det samme, så følg Lyndas oppskrift her:
Gresskarpai
Paideig:
3 dl hvetemel
125 gr. margarin
2 ss vann
Elt deigen raskt sammen, og la den hvile i kjøleskapet minst en time før du kjevler ut og legger den i paiform.
Stek paien 15 minutter ved 220 grader.
Gresskarfyll:
2 egg
2dl farin og
5 dl gresskarmos kokes som eplemos
tilsett 1 boks vikingmelk
1 ts kanel
1/2 ts salt
1/2 ts ingefær
1/4 ts nellik
Bland ingrediensene, fyll i paiskallet og stek paien 45-60 minutter på 175 grader.
Server med passe stivpisket krem, sier Lynda Høy-Petersen.