skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Oslo

Hvem skal styre Oslo? Det er det store spenningsmomentet ved kommunevalget i landets hovedstad. Hovedmotstandere er to høyprofilerte Oslo-politikere, Erling Lae og Rune Gerhardsen. I Oslo bor det 518.902 innbyggere.

Publisert 11.06.2003 12:53. Oppdatert 16.09.2003 09:56.
SE OGSÅ:

Valgresultat Oslo



Oslo er spesiell fordi kommunen har et parlamentarisk styringssystem. Utøvende makt er byrådet, som må ha parlamentarisk støtte i bystyret. Forholdet er altså det samme som mellom regjering og Storting.

Oslo har hatt borgerlig byråd siden januar 1997, først et rent Høyre-byråd med Fritz Huitfeldt som byrådsleder. Siden november 2000 har Erling Lae ledet et trepartibyråd bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Arbeiderpartiet, SV og RV vil naturlig nok i stedet ha et sosialistisk byråd. Ap og SV vil danne byråd sammen dersom de får flertall i bystyret sammen med RV etter valget. Rune Gerhardsen er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, men SV vil kreve at Kari Pahle blir byrådsleder hvis Ap får større oppslutning enn SV.

Et annet spenningsmoment er hvor hardt Fremskrittspartiet vil stå på kravet om at de vil ha plass i byrådet hvis det blir borgerlig flertall i bystyret etter valget.

Aktuelle saker

Den store ideologiske forskjellen mellom høyre- og venstresiden i Oslo er knyttet til synet på konkurranseutsetting og privatisering.

Konkurranseutsetting er Høyres fanesak, mens partiene på venstresiden er sterkt imot å legge omsorgstjenester ut på anbud. Det er den samme motsetningen vi ser i holdningen til salg av kommunale verdier som kraftselskapet Hafslund og Oslo Kinematografer.

Hvordan gi byens innbyggere en bedre kollektivtransport er et annet stridstema for Oslo-politikerne. Oslo Sporveier blir ofte kritisert for at tilbudet på buss, trikk og bane er for dårlig. Samtidig er Sporveien i dyp økonomisk krise.

Skole er et stadig tilbakevendende tema. Mange Oslo-skoler må si opp lærere og har knapt råd til undervisningsmateriell. Det er fortsatt mange nedslitte skolebygg i Oslo, selv om det har blitt investert for milliardbeløp de siste åra.

En klar ideologisk motsetning finner vi i synet på fritt skolevalg i videregående skole. Høyrepartiene forfekter elevenes rett til selv å velge hvor i byen de vil gå på skole, venstresiden mener at dette skaper A- og B-skoler.

Andre stikkord for Oslo-valget er eiendomsskatt og alle former for byutvikling, det være seg bygging av blokker i villastrøk eller spørsmålet om boliger kontra containere på havna.

Bystyret 1999-2003

Ap 14, H 19, SV 8, Frp 6, KrF 3, V 2, RV 2, Uavhengige 5. Det har vært endringer i bystyrets sammensetning i løpet av perioden. Blant de uavhengige representantene finner vi både utbrytere fra Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet.

Lister 2003

Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Rød Valgallianse, Venstre, Demokratene, Det Liberale Folkepartiet, DirekteDemokratene, Felleslista til Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, Kristent Samlingsparti, Kystpartiet, Norges Kommunistiske Parti, Oslo Byaksjon, Pensjonistpartiet, Rettferdighetspartiet, Samefolkets Parti.

Byrådslederkandidater

Erling Lae (H), Rune Gerhardsen (A), Kari Pahle (SV), Peter N. Myhre (Frp).

Ordførerkandidater

Per Ditlev-Simonsen (H), Ellen Horn (A), Svenn E. Kristiansen (Frp).

Slik gikk det sist

Kommunevalget (K), fylkestingvalget (F), Stortingsvalget (S). Andel av stemmene:

   A H Frp SV KrF V RV Sp Andre
1999 (K) 26,7 28,6 16,6 12,8 5,2 3,2 4,3 0,6 2,1
2001 (S) 22,5 29,2 13,1 16,6 6,1 5,9 2,9 0,7 2,9
LENKER

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no