skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Sagene

Sagene er en tradisjonsrik arbeiderbydel på begge sider av Akerelva. Bydelen er en av fire som har beholdt grensene fra før bydelsreformen og er dermed identisk med gamle Sagene-Torshov bydel. 28.736 innbyggere bor her.

Publisert 11.06.2003 12:52. Oppdatert 19.06.2003 10:36.
Det var på Sagene den første moderne industrien i Norge ble etablert i 1840-årene, drevet av fossekraft fra Akerselva. Mange av de gamle fabrikkbygningene langs elva er bevart og gjort om til boliger og moderne kontorer.

Et annet særpreg er de typiske Torshov-gårdene fra 1920-årene med karakteristiske store gårdsrom i midten. Bydelen kaller seg ”kulturbydelen” med møteplasser som Kulturslottet Soria Moria og et nyåpnet kulturhus i Trikkestallen i Torshovgata. Bydelen er en del av Oslo Indre Øst.

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har flertall i bydelsutvalget.

Aktuelle saker

Bydelen sliter med å takle virkningene av de store utbyggingene i bydelen, f.eks. i Nydalen og boligprosjektene langs Akerselva.

Bydelspolitikerne har kritisert Oslo kommune sentralt for å ha forsømt planleggingen av nødvendig infrastruktur som skoler og barnehager. Bydelen er følsom for stigende arbeidsledighet i likhet med Oslo Indre Øst forøvrig. Flere ledige fører raskt til økte utbetalinger til sosialhjelp, samt behov for innsparinger på andre områder.

En uforholdsmessig stor andel kommunale boliger i forhold til andre bydeler er en ekstra utfordring for tjenesteapparatet. Konkurranseutsetting er et stridstema over hele Oslo, men i Sagene-Torshov har bydelsutvalget vedtatt at omsorgstjenester ikke skal konkurranseutsettes.

I forbindelse med bydelsreformen har bydelene fått nye oppgaver. Fra 1. januar 2004 er det hver enkelt bydel som har ansvaret for skolefritidsordningen (SFO), transporttjenesten for eldre og funksjonshemmede (TT-kjøring) og forvaltning av lokale parker og nærmijøanlegg.

Bydelsutvalget 1999-2003

A 4, H 2, Frp 2, SV 3, KrF 1, RV 1. BU-leder: Tone Tellevik Dahl (A), nestleder: Oluf Danielsen (H).

Lister 2003

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Felleslista for Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, Høyre, Kristelig Folkeparti, Rød Valgallianse, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

BU-leder-kandidater

Tone Tellevik Dahl (A), Sveinung Heldal Haugen (H), Hans Otto Watne (Frp) og Gerd Vollset (SV).

Resultater direktevalg Sagene-Torshov

Bydelsutvalget (BU). Andel av stemmene:

   A Frp H KrF/V KrF V SV Sp/MDG RV Pp
1995 (BU) 40,1 16,1 14,3 5,0 12,8 2,4 7,3 1,9
1999 (BU) 23,8 13,2 16,4 5,2 4,0 20,1 1,7 6,5

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no